
Sastojci za nougat :
250 g lješnjaka ( jezgra, očišćeni )
500 ml slatkog vrhnja
2 jušne žlice gorkog kakaa
1 mahuna vanilije
2 jušne žlice vanilin šećera ( koristio sam ovaj koji kod kuće radim )
200 g mliječne čokolade
75 g maslaca
..............................................
Sastojci za slastičarsku kremu :
7 jaja ( po mogućnosti domaćih )
1 mahuna vanilija
3 jušne žlice gustina
2 jušne žlice oštrog brašna
1,3 l mlijeka
1 čajna žlica vanilin šećera
4 jušne žlice šećera kristala
..............................................
Postupak :
Lješnjake sotirajte na laganoj vatri neprestano miješajući ih i pazeći da ne zagore, pocrne kako ne biste dobili gorki okus. Malo ih ohladite, a zatim rukama lagano trljajte kako biste odstranili ljuske s njih. Ukoliko ostane malo ljusaka po lješnjacima nema nikakvih problema. Sameljite ih što finije i što sitnije.
Slatko vrhnje stavite u malo dublju posudu, dodajte vanilin šećer, srž vanilije i cijelu vaniliju. Ostavite da struji u vrlo malo zakuha i struji i tako sve dok se šećer u potpunosti ne otopi.
U zagrijano vrhnje dodajte fino mljevene lješnjake i kuhajte na laganoj vatri sve dok se dobro ne zgusne. Gotovu smjesu usitnite pomoću blendera kako biste dobili finu i kremastu pastu.
Usitnjenu pastu vratite natrag na laganu vatru, te umiješajte sitno nakidanu ili izrezanu čokoladu, kakao i maslac, te dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu. Ostavite sa strane da odstoji i da se malo ohladi, a zatim se bacite na pripremu slastičarske kreme.
U malo dublju posudu dodajte mlijeko,mahunu vanilije i vanilin šećer, te stavite na laganu vatru da zakuha.
Kad zakuha mlijeko procijedite, te ga vratite natrag u posudu i još jednom ostavite da prokuha. Mahuna vanilije ovdje ima samo ulogu da oplemeni, obogati okus mlijeka.
Jaja razradite s gustinom, oštrim brašnom, šećerom i 3 dl mlijeka, te tu smjesu ulijte u prokuhano mlijeko i kuhajte sve dok se smjesa dobro zgusne i dok ne dobijete homogenu smjesu.
Kremu malo ohladite, a zatim po želji dodajte domaći nougat. Sami možete odrediti količinu nougata koju želite. Nougata sam dobio oko litru i nešto sitno. Što se tiče normativa šećera možete ga naknadno tokom miješanja slastičarske kreme i nougata dodati još dodatno, no ja nisam jer ne volim preslatke deserte.
Isto tako možete ga poslužiti uz svježe ili konzervirano voće i šlag.Što se nougata tiče slobodno ga skladištite u sterilizirane staklenke i čuvajte na suhim i tamnima mjestima. Super ide kao zamjena za bilo koji drugi čokoladni krem namaz, ali i na kruhu za doručak uz čašu mlijeka.
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!