Ove paklene vrućine ne samo da me doslovno ubijaju, već me i bude dosta rano. Tako je bilo i ovog puta. Probudio sam se oko pola šest ujutro dovoljno raspoložen da zamijesim domaće pecivo za hamburgere.Tko ih je već nekada pravio zna i sam da su deset puta bolji, kvalitetniji i ukusniji nego li oni kupovni, no jedino ih nisam fotografirao jer mi ne radi mozak rano ujutro i dok ne popijem dozu kave u miru. Priprema ovog peciva također oduzela mi je dosta vremena, baš kao i grisini koje sam radio. Opet sam ih špricao i kvasio s vodom, pekao na jačoj, pa zatim slabijoj temperaturi, pa s toga i imaju tako lijepu zlatno-smeđu boju. Ukoliko Vam se ne da mijesiti pecivo, kupite ga. Uz sve to hamburgere sam napunio s umakom od jogurta na bazi majoneze, majonezu, pikantni umak od rajčice, par listova zelene salate, malo ljubičastog luka, topljenog sira ( sir u listićima za tople sendviče ) koje sam stavio na svaki komad mesa kad se ispekao - tek toliko da se sir otopi, malo kiselih krastavaca i to ukusno domaće pecivo za hamburgere. Pommes su moji odmah pojeli pa nisam stigao fotografirati, a opet sam ga radio u pećnici kao što je ovdje bilo. Dakako ne morate se striktno držati kompletno cijele pripreme, napraviti ih po svojem guštu i kako Vi volite.Znam samo da je ovo bilo prvi i zadnji put da radim hamburgere sa svinjskim mesom, jer rade kombinaciju svinjetine i janjetine. Drugi puta odlučiti ću se za govedinu, a u daljnjem nastavku vidjeti ćete i jednu fotografiju zašto to kažem. Meso uopće nema miris po svinjetini, dominira janjetina, a ja janjetinu ne volim. Umjesto svinjetine možete napraviti i burgere od piletine ili puretine.
Sastojci za domaće pecivo :
1 kocka svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
3 jušne žlice šećera kristala
2 dl mlijeka
mlakog mlijeka po potrebi
1 čajna žlica soli
sezam za posipanje
.............................................................
Sastojci za burgere:
1,5 kg miješanog mljevenog mesa
manje od pola glavice crvenog luka
sol, bijeli i crni mljeveni papar po ukusu
1 dl mlake vode
ulja po potrebi i prozirna folija
.............................................................
Umak od jogurta :
1 jogurt ( 180 ml )
2 jušne žlice majoneze
prstohvat češnjaka u granulama
1/2 čajne žlice sušenog kopra
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu
.............................................................
Umak od rajčice :
1 dl pasirane rajčice ( koristio sam Podravkinu jer mi je ona jedina najbolje
konzinstencije )
1 jušna žlica kupovnog ketchapa
1 čajna žlica mediteranske mješavine začina
sol i šećer po ukusu
.............................................................
Dodatni sastojci :
topljeni sir u listićima, listovi svježe zelene salate, ljubičasti luk, kiseli krastavci,svježa rajčica
Postupak :
Mlijeko zagrijte u malom lončiću tek toliko da bude mlako. Dodajte 2 čajne žlice šećera u mlijeko, te promiješajte. Dodajte sitno iskidanu kocku svježe kvasca i ostavite da se uzdigne. Brašno prosijte te mu dodajte šećer i sol, a zatim uzdignuti kvasac. Umijesite tijesto,te ostavite na toplom mjestu da se diže.
Kad se uzdigne još jednom ga premijesite, te podijelite na nekoliko većih loptica. Svaku lopticu poslažite na masni papir za pečenje. Premažite s vodom i posipajte sezamom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 240 C, oko 8 minuta, izvadite van iz pećnice te još jednom lagano svaku lopticu poškropite s vodom. Smanjite temperaturu pećnice na 180 C, te pecite sve dok se ne ispeče i dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu koricu. Kad ih ispečete ostavite da se ohlade, a zatim ih spremite u bilo kakve krpene vrećice kako bi ostale svježe i kako se pecivo ne bi osušilo.
Što se mljevenog mesa tiče stavljao sam ribani svježi crveni luk kako bi meso malo zamirišalo, ali i da koliko mogu da izoliram miris janjetine u mesu,a isto tako kako bi meso bilo što sočnije. Na mljeveno meso naribajte crveni luk, dodajte dvije vrste mljevnog papra, soli i vodu. Rukama dobro izmiješajte te ostavite u hladnjaku najmanje pola sata da odstoji kako bi se sve arome povezale.
Nakon što je smjesa odstojala od dobivene smjese oblikujete loptice srednje veličine. Radnu površinu malo nakvasite s vodom, a zatim na to stavite prozirnu foliju. Ruke malo nauljite i posipajte po foliji. Tako ja radim kako se smjesa ne bi lijepila po rukama, a i kako bih što jednostavnije mogao dobiti što ljepše komade burgera.
Svaki oblikovani burger, naročito ako pravite veću količinu stavljajte na plastične tacne-pladnjeve, te svaki red prekrivajte prozirnom folijom kako se meso ne bi poljepilo. Meso kao takvo i kad pravite veće količine možete spremiti u duboki zamrzivač pa ćete uvijek imati spremno meso, no opet kažem ako tko hoće, ali i za one koji su kratki s vremenom.
Sad dolazimo do onoga što mi se najviše ajmo reći na nekakav način nije svidjelo. Dosta vremena sam izgubio "čisteći" svaki burger i to iz razloga što je u meso bilo svega i svačega samljevenog.
Meso i pecivo sam pekao u električnom pekaču jer znam da sve to klasično pekao na štednjaku i u nekakvoj tavi nikad ne bio dobio gotovi produkt kao što je ovog puta bilo.
Meso pecite na dobro ugrijanoj tavi na vrlo malo ulja, s obje strane sve dok meso ne karamelizira.
Pecivo sam narezao na tri komada da dobijem kao duple cheeseburgere s povrćem i umacima. Svaku stranu pecivao sam pekao također u pekaču sa svih strana i to tek toliko da se šećer u pecivu karamelzira, a i pecivo da se malo zagrije.
Što se povrća tiče ljubičasti luk nasjeckajte na sitne kockice, zelenu salatu operite i stavljajte u svaki hamburger po nekoliko listova, kisele krastavce narežite na tanje kolutiće,svježu rajčicu isto tako. Što se umaka tiče, onog pikantnog od rajčice i jogurta : sve sastojke dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu i ostavite u hladnjaku 30 min do 1 h kako bi se se svi sastojci što bolje povezali.
Slažite ih redom po svojem nahođenju ili kako sam ja.
Bon Appétit
Svaka ti čast! Obožavam cheeseburger i ovaj tvoj baš mamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
OdgovoriIzbrišiHvala. ;) Drago mi je da ti se toliko sviđa. ;))
OdgovoriIzbriši