Ova hladna salata je nastala improvizacijski i to iz razloga jer mi ostalo viška špecla i ražnjića od prethodnog jela, a isto tako htio sam nekakav brzinski, jeftiniji, a opet ukusni i osvježavajući obrok.Puno povrća koje daje svježinu ovoj salati, malo tjestenine, piletine, majoneze i kiselog vrhnja. Zbilja sam se oduševio kako špecle zaista možete kombinirati sa svime i svačime, a za one koji su propustili priliku ili nisu vidjeli kako je izgledao proces izrade špecla, možete ih vidjeti na ovom linku. Kao i kod svakog mojeg recepta kojeg objavim možete napraviti svoj "twist", promijeniti neke od sastojaka koji Vam ne odgovaraju ili koje više preferirate. Kod ove salate možete upotrijebiti bilo koju drugu vrstu mesa, pa čak i neke određene vrste riba.Ukoliko pazite na prehranu tjesteninu i majonezu možete slobodno izbaciti, te upotrijebiti jogurt ili manje masnije kiselo vrhnje, no samo ću Vam reći da su moji bili oduševljeni ovom salatom koja je rapidno nestala u svega par sati.
Sastojci :
500 g tjestenine po izboru ( u mojem slučaju su bile špecle )
3 svježe - veće rajčice
2 svježa - veća krastavaca
4 jušne žlice majoneze
2 jušne žlice ketchupa
1 kiselo vrhnje ( 180 ml )
1 čajna žlica mediteranske mješavine začina
1 manja glavica crvenog luka
400 g piletine ( ili drugog mesa kojeg sam naveo u uvodu )
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu
.....................................................................
Postupak :
Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način. Crveni luk očistite te na nasjeckajte na sitne kockice. Ostalo navedeno povrće oljuštite te također narežite na kocke srednje veličine. Skuhanu tjesteninu dobro ocijedite, te ju prebacite u dublju posudu.
Dodajte kiselo vrhnje, majonezu, ketchup, mediteransku mješavinu začina, sol i bijeli mljeveni papar.
Piletinu očistite od kostiju i kožu, te je prepržite na plitkoj masnoći sa svih strana da dobije lagano zlatno-smeđu boju, a kad se ohladi narežite je na sitnije kocke ili žlijen.
Sve navedene sastojke dobro izmiješajte, te ostavite u hladnjaku najmanje pola sata da se sve arome što bolje povežu, a prethodno doradite okus i dodajte određene sastojke po ukusu. Poslužite je hladnu.
Bon Appétit
ja dodam jos sok od pola limuna i žlicu senfa
OdgovoriIzbriši