Ovo jelo vraća me u daleku 2004.g dok sam boravio kod strica u Našicama na ljetnim praznicima. Tada sam prvi puta u životu jeo onu pravu kotlovinu u kojoj je bilo zaista svega i svačega, počevši od nekoliko vrsta mesa piletine, svinjetine, teletine i junetine, a zatim nekoliko vrsta svježih gljiva : šampinjona, bukovača, lisičarki i vrganja,ali i krumpira. Stric naravno ima pravu kotlovinu dok sam ja napravio jednu malu improvizaciju u pekaču na struju i varijantu koja je jeftinija, ali opet isto tako ukusna. Zbilja ne znam kako bih živio bez ovog pekača. Po mojem mišljenju to je super stvar, funkcionalan i prenesiv je. Uglavnom kuham u njemu vani dok su lijepi i topliji dani, a opet možete ga i u stanovima i kućama koristiti. Najviše volim u njemu sotirati meso jer u običnoj tavi i na običnom štednjaku ne mogu postići karamelizaciju mesa kao što mogu u pekaču, a i svi kuhani obroci spravljeni u pekaču su mnogo brži za izradu kompletnog jela. Za ovu tzv. improviziranu varijantu "kotlovine" koristio sam svinjetinu, piletinu, nešto malo svježe rajčice, peršinovo lišće, začine, te krumpir koji sam prethodno zapekao malo u pećnici, te ga dodao završenoj kotlovini. Kao što sam već na početku uvoda naveo možete koristiti bilo koje drugo meso počevši od svinjskih, telećih i janjećih kotleta, pa sve do piletine i povrća tipa krumpira i mješavine svježih gljiva. Miris ovog jela tokom kuhanja neću niti komentirati nešto pretjerano, već ću samo reći kako je cijelo dvorište mirisalo po ovom jelu. Što se krumpira tiče namjerno sam ga vrlo kratko gratinirao u pećnici, nisam ga htio kuhati jer će u vodi ostati kompletno cijeli škrob, dok kratkim gratiniranjem će se zadržati škrob u krumpiru koji će kasnije tokom kuhanja s mesom puštati škrob u jelo i time prirodno zgusniti kompletno jelo. Sastojci :
1,5 kg krumpira
1 kg svinjetine ( but - ruža )
2 srednja komada pilećih batkova
2 srednja komada pilećih nadbatkova
1 veća glavica crvenog luka
češnjak u prahu ( po ukusu )
svježi šareni mljeveni papar ( ili bilo koji drugi ukoliko nemate svježeg šarenog mljevenog )
soli ( po ukusu )
crveni luk u prahu ( po ukusu )
2-3 svježe rajčice ( prethodno blanširane i kojima je odstranjena koža )
2-3 malo deblje šnite slanine
2-3 jušne krupnije sjeckanog svježeg ili smrznutog peršinovog lišća
2,5 dl bijelog vina
vode po potrebi ( vode treba biti dovoljno, a opet ne previše niti premalo, baš kao što na fotografijama izgleda. Ukoliko Vam i ostane malo više tekućine u jelu ne brinite to će održati meso i krumpire sočnima i punog okusa. )
.........................................................................
Postupak :














Bas cu ovaj vikend isprobati. Dolazi mi cijela obitelj na nedjeljni rucak, pa cijelo vrijeme mislim sta bi mogla praviti. Nadam se da ce biti ukusno. Mislim da cu jos domace mlince uz to posluziti.
OdgovoriIzbrišiIsprobajte svakako i javite dojmove. :) Kome god da sam to pripremao doslovno su se gušili u tome. ;)
Izbriši