Sastojci :
2 veće naranče
nekoliko žlica smeđeg šećera ( ili bijeloga, dodajte ga po ukusu, nemam poseban normativ šećera, jer ukusi su nam različiti, netko voli više slađe, netko manje )
2 jušna žlice lemoncello-a ( ili nečeg drugoga što sam već naveo u uvodu tipa voćnih sirupa umjesto alkohola ili gorkih i slatkih likera )
2 štapića cimeta u kori
100 g arancina ( nije opcija da ih koristite ukoliko ih nemate, svježe naranče će biti sasvim dovoljne )
500 ml vode
Dodatni sastojci :
2 naranče ( upotrijebite samo mesnati dio koji ćete kasnije dodati u juhu - na taj način ćete prikazati od čega je juha, a isto tako služi kao i prilog ovoj juhi )
- drugu naranču ocijedite i ostavite sok sa strane
Postupak :
Naranče dobro natrljajte sodom bikarbonom i solju, te ih kao takve ostavite nekoliko sati da odstoje.
Nakon što su odstojale nekoliko sati dobro ih operite pod mlazom mlake vode, obrišite, ogulite, a koru iskidajte na veće komade.
Iskidanu svježu narančinu koru stavite u posudu ili samo arancine ( ja sam kasnije tek dodao svježu narančinu koricu pa je zato i nema na fotografijama ), dodajte šećera kristala po ukusu i cimet u kori. U posebnoj posudi prokuhajte vodu, ostavite je sa strane da se malo ohladi, a zatim prelijte preko narančine korice, arancina, šećera i cimeta u kori. Kao takve odmah prekrijte tanjurom ( kako biste spriječili da se eterična ulja ne izgube i ne ispare ), te ostavite da stoji u vodi nekoliko sati.
Nakon što je sve odstojalo nekoliko sati, sve dobro ocijedite. Po ukusu kasnije naknadno možete dodati šećer, zatim lemoncello i sok od jedne naranče.1 cijelu naranču pažljivo ogulite, uklonite bijeli dio s nje, a zatim je narežite kako je na fotografijama prikazano. Dekorirajte cimetom u kori i cvjetovima bosiljka. Prije posluživanja jako je dobro ohladite i dodajte nekoliko kockica leda.
Jako zanimljivo, nisam vidjela ranije :) Zbog cega se kora trlja solju i sodom?
OdgovoriIzbrišiOdlicno izgleda na slikama.
Možda da se odstrane pesticidi?
IzbrišiAlene nisam znao da i blog imaš! ;) Šteta što nemaš opciju google-a da te pratim. Super su mi tvoje recenzije o čajevima. Čajopija sam velika pa me uvijek ugodno iznenadiš sa recenzijama. ;)
IzbrišiHvala Gordana! ;) Hehehe, napisao sam zbog čega, no nema problem ponoviti ću, nije nikakav problem. Trlja se solju i sodom kako bi se uklonio vosak i pesticidi s kore. Kao takve moraju stajati nekoliko sati. Poželjeno je tokom tih nekoliko sati oboje dodatno utrljavati. Na malo ironičan način ovo bi bila nekakva vrsta peeling-a. ;)
OdgovoriIzbriši