Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 4. rujna 2012.

Pileći ražnjići s tzatziki umakom i zelenom rižom

Još jedno u nizu od brzih,jednostavnih, finih i jeftinijih recepata. Već dosta dugo vremena premišljam se da li da napravim rižu sa špinatom s obzirom kako moji nisu za nekakve improvizacije već za stara i klasična jela, no da malo razbijem monotoniju priloga općenito ipak sam se odlučio napraviti je, a isto tako i poznati grčki umak "tzatziki". Po meni je ona malo moderniji i sofisticiraniji od one naše poznate i klasične salate od svježih krastavaca s vrhnjem, octom i češnjakom. U njihovoj verziji svježi krastavci se ribaju i miješaju s kiselim vrhnjem i jogurtom, češnjakom i koprom, maslinovim uljem, a isto tako ima dosta verzija tog umaka tako da ga možete prilagoditi prema svojem ukusu i kako volite. Uz rižu i tzatziki poslužio sam ove vrlo jednostavne, ukusne i sočne pileće ražnjiće u kombinaciji s cherry rajčicama i svježim tikvicama koje sam sotirao u električnom pekaču jer nemam tako veliku tavu,a i da imam tako veliku tavu, niti u jednoj se ne bi meso lijepo karameliziralo kao što je u pekaču.


Sastojci potrebni za tzatziki umak :

2 veće svježa krastavca
2 manja režnja češnja-češnjaka
1 kiselo vrhnje
1/2 jogurta ( od 180 ml )
sitno sjeckani svježi kopar ( ili sušeni ukoliko nemate svježeg, a isto tako ukoliko imate smrznutog također možete upotrijebiti )
2 jušne žlice maslinovog ulja
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu


Sastojci potrebni za zeleni rižoto :

500 g riže ( bilo koju vrstu možete koristiti, preporučujem Arborio, nekako mi je najbolja za sve vrste rižota, ali naravno nije uvjet )
225 g smrznutog špinata
1 veća glavica crvenog luka
500-1000 ml povrtnog temljeca ( ili bilo kojeg drugog, ovisno koliko će riža upiti tekućine )
100 g maslaca
1 jušna žlica parmezana
soli po ukusu

Sastojci za pileće ražnjiće :

2 komada većih pilećih prsa
10-15-tak komada cherry ( koktel ) rajčica
1,5 veća svježa tikvica
mješavina začina za piletinu


Postupak :

Za tzatziki umak svježe krastavce ogulite, uklonite sjemenke, te ih naribajte na sitnoj stranici ribeža. Posolite ih i popaprite te ostavite sa strane da puste vode. Kad puste vodu rukama ih dobro ižmikajte i uklonite suvišnu vodu. Dodajte kiselo vrhnje, jogurt i kopar, te dobro izmiješajte. Češnjak nasjeckajte jako sitno ili ga također naribajte na sitnoj stranici ribeža. Ulijte maslinovog ulja, te doradite okus sa solju i paprom. Posudu prekrijte prozirnom folijom kako se miris češnjaka ne bi širio po hladnjaku i kako mliječni proizvodi ne bi dobili okus po njemu, te ga kao takvog ostavite nekoliko sati u hladnjaku. Preporučuje se poslužiti ga dosta rashlađenog.



Za rižoto otopite smrznuti špinat. Crveni luk nasjeckajte na sitne kocke, te ga stavite pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Zatim dodajte rižu i sotirajte je sve dok ne počne "škripati". 




Smanjite vatru, te po potrebi podlijevajte temeljcem.






Kad je riža na pola skuhana dodajte otopljeni špinat i nastavite s kuhanjem na laganoj vatri. 






Pred sam kraj dodajte maslac i parmezan te doradite okus sa solju i paprom. Pravi rižoto mora biti kuhan al dente i mora biti tekući, no ako ga kao takvog napravim moji ga neće jesti, pa moram se svima prilagođavati.







Za ražnjiće piletinu očistite od kostiju i kože, te je narežite na kocke srednje veličine. Posipajte je s začinima za piletinu i prelijte uljem i ostavite najmanje pola sata da odstoji. Cherry rajčice prepolovite, a tikvice narežite na kolutove srednje debljine i sve nabadajte na drvene štapiće i sotirajte s obje strane na uobičajeni način.







Sve poslužite dok je još toplo. Po ražnjićima prelijte tzatziki umak te poslužite po želji uz sezonsku salatu.

Bon Appétit










Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)