Mesne okruglice spremljene na bilo koji način i kašicu od krumpira nikada ne odbijam, jednostavno te dvije kombinacije obožavam. Ovo je zadnja verzija jela u kojoj sam upotrijebio posljednju staklenku domaćeg chutney-a od rajčice u kroketima od riže. Uvijek se zgrozim na činjenicu kako danas barem što se Osijeka tiče ne može kupiti vrlo dobra mješavina mljevenog mesa. One veće i glavne mesnice što ih ima podvaljuju pod mljevenim meso janjetinu, što sam još davnih dana otkrio. Miris janjetine se osjeti tokom sotiranja mesa,a sad da Vam netko u mesnicama hoće samljeti određene komade mesa je također teško, jedino ukoliko osobno poznajete određenog mesara.Tko ne konzumira svinjetinu slobodno možete je zamijeniti pilećim mljevenim mesom.
Sastojci potrebni za mesne okruglice :
1 kg miješanog mljevenog mesa
1 veća glavica crvenog luka
1 čajna žlica praška za pecivo
sol i crni mljeveni papar po ukusu
1 dl tople vode
...............................................................
Sastojci potrebni za šumski umak :
2 veće glavice crvenog luka
1 kg svježih šampinjona
500 g svježih bukovača
1 l mesnog ili povrtnog temeljca
1 čajna žlice mljevene slatke paprike
1 jušna žlica kiselog vrhnja
soli po ukusu
..............................................................
Sastojci potrebni za krokete od riže s chutney-em:
300 g riže
3-4 pune jušne žlice domaćeg chutney-a od rajčice
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
krušnih mrvica po potrebi
2 jušne žlice parmezana
Brašno, jaja i krušne mrvice za paniranje kroketa od riže
................................................................
Sastojci potrebni za kašicu od krumpira s mrkvom i peršinom :
500 g krumpira
2 veća svježa korijena peršina
3 veće svježe mrkve
2,5 jušne žlice maslaca
mlijeka po potrebi + dodatno mlijeka za preliti skuhanu kašicu od povrća
Kriške limete ili limuna za krokete ( po želji )
Postupak :
Crveni luk očistite, te ga naribajte na sitnoj stranici ribeža i dodajte mljevenom mesu. Posolite i popaprite po ukusu. Dodajte prašak za pecivo i vodu, te smjesu dobro izmiješajte i ostavite najmanje pola sata da odstoji.
Krumpire, mrkvu i peršin operite i ogulite, te ih narežite na kocke. Prelijte vodom i kuhajte na oubičajeni način, obavezno skidajući pjenu ( škrob ) s površine koja se bude nakupljala tokom kuhanja.
Kad se povrće skuha, izmiksajte sve u kašicu, dodajte maslac, mlijeko i soli po potrebi. Završenu kašicu od povrća poravnajte žlicom, te prelijte dodatnim mlijekom. Na taj način spriječiti će da se kašica od krumpira,ali i sve druge ne stegnu, ne stvrdnu i ne osuše.
Od mljevenog mesa koje je odstojalo napravite malene okruglice. Sotirajte ih na plitkoj masnoći neprestano okretajući kako bi se meso karameliziralo podjednako sa svih strana.
Na preostaloj masnoći na kojoj ste sotirali mesne okruglice dodajte nasjeckani crveni luk, te ga pirjajte sve dok ne postane staklast.
Dodajte šampinjone narezane na tanje listiće. Ukoliko budete imali veću količinu šampinjona koja neće stati u određenu posudu, šampinjone dodavajte po nekoliko puta, čim jedna tura "uvene", dodajte nove i tako sve dok ne potrošite šampinjone.
Nakon ispirjanih šampinjona dodajte sitno nasjeckane bukovače, te ih također pirjajte sve dok ne omekšaju. Upotrijebio sam samo klobuke bukovače jer stapke bukovača tokom kuhanja postaju žilave, a i potrebno im je više kuhanja.
Pirjane gljive podlijte s temeljcem, dodajte preostale začine i slatku mljevenu papriku. Mesne okruglice vratite natrag skupa s gljivama, te kuhajte sve dok gljive i meso u potpunosti ne omekša.
Pred sam kraj dodajte kiselo vrhnje koje ste prethodno razradili s vrlo malo mlijeka, te ostavite još najmanje oko 5 minuta da se umak zgusne.
Za krokete rižu skuhajte na uobičajeni način. Ocijedite i ohladite je, te stavite u posebnu posudu. Dodajte chutney od rajčice, jaja, parmezan, a krušnih mrvica tek toliko da dobijete smjesu od koje ćete kasnije lagano moći oblikovati okruglice.
Svaku dobivenu okruglicu panirajte na klasični bečki način, te ih pržite u dubljem ulju neprestano okretajući sve dok kroketi ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru .
Bon Appétit
Mmmmm, super ideja za šumski umak.
OdgovoriIzbrišiHvala! ;)
OdgovoriIzbriši