Mesne okruglice spremljene na bilo koji način i kašicu od krumpira nikada ne odbijam, jednostavno te dvije kombinacije obožavam. Ovo je zadnja verzija jela u kojoj sam upotrijebio posljednju staklenku domaćeg chutney-a od rajčice u kroketima od riže. Uvijek se zgrozim na činjenicu kako danas barem što se Osijeka tiče ne može kupiti vrlo dobra mješavina mljevenog mesa. One veće i glavne mesnice što ih ima podvaljuju pod mljevenim meso janjetinu, što sam još davnih dana otkrio. Miris janjetine se osjeti tokom sotiranja mesa,a sad da Vam netko u mesnicama hoće samljeti određene komade mesa je također teško, jedino ukoliko osobno poznajete određenog mesara.Tko ne konzumira svinjetinu slobodno možete je zamijeniti pilećim mljevenim mesom. Sastojci potrebni za mesne okruglice :
1 kg miješanog mljevenog mesa
1 veća glavica crvenog luka
1 čajna žlica praška za pecivo
sol i crni mljeveni papar po ukusu
1 dl tople vode
...............................................................
Sastojci potrebni za šumski umak :
2 veće glavice crvenog luka
1 kg svježih šampinjona
500 g svježih bukovača
1 l mesnog ili povrtnog temeljca
1 čajna žlice mljevene slatke paprike
1 jušna žlica kiselog vrhnja
soli po ukusu
..............................................................
Sastojci potrebni za krokete od riže s chutney-em:
300 g riže
3-4 pune jušne žlice domaćeg chutney-a od rajčice
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
krušnih mrvica po potrebi
2 jušne žlice parmezana
Brašno, jaja i krušne mrvice za paniranje kroketa od riže
................................................................
Sastojci potrebni za kašicu od krumpira s mrkvom i peršinom :
500 g krumpira
2 veća svježa korijena peršina
3 veće svježe mrkve
2,5 jušne žlice maslaca
mlijeka po potrebi + dodatno mlijeka za preliti skuhanu kašicu od povrća
Kriške limete ili limuna za krokete ( po želji )
Postupak :
Crveni luk očistite, te ga naribajte na sitnoj stranici ribeža i dodajte mljevenom mesu. Posolite i popaprite po ukusu. Dodajte prašak za pecivo i vodu, te smjesu dobro izmiješajte i ostavite najmanje pola sata da odstoji.
Kad se povrće skuha, izmiksajte sve u kašicu, dodajte maslac, mlijeko i soli po potrebi. Završenu kašicu od povrća poravnajte žlicom, te prelijte dodatnim mlijekom. Na taj način spriječiti će da se kašica od krumpira,ali i sve druge ne stegnu, ne stvrdnu i ne osuše.
Dodajte šampinjone narezane na tanje listiće. Ukoliko budete imali veću količinu šampinjona koja neće stati u određenu posudu, šampinjone dodavajte po nekoliko puta, čim jedna tura "uvene", dodajte nove i tako sve dok ne potrošite šampinjone.
























Mmmmm, super ideja za šumski umak.
OdgovoriIzbrišiHvala! ;)
OdgovoriIzbriši