Malo je onih koji nisu čuli za proljetne roladice. Ja sam se prvi puta susreo s njima još u srednjoškolskim danima kod svojeg ujaka koji je također kuhar i od toga dana pa sve do danas mi je ostao taj okus, želja i ljubav prema roladicama. Danas postoji jako puno verzija i varijanti na temu proljetnih roladica, no prave roladice kako ih prave u Aziji rade se isključivo od rižinog tijesta koje se može kupiti u svim većim i malo bolje opskrbljenim supermarketima, premda doduše su i jako skupi i slabo gdje se mogu pronaći jer ih ljudi ne kupuju često i nije traženo, a i na kraju balade gotovo pa sve vrste tjestenine koje se baziraju na rižinom brašnu je bezobrazno skupo. Osim što se rade s rižinim tijestom koje ima oblik kvadrata ili kruga, izgledom podsjeća na prozirnu aluminijsku foliju koja ja čvrstog oblika i koja je lako lomljiva. Priprema se na način da određeno vrijeme stoji u toploj vodi, sve dok ne nabubri, tj. udvostruči volumen. Prave proljetne roladice isključivo se pune s raznim vrstama sotiranog povrća iz woka koje se kasnije rolaju-zamataju, a po želji prže u kikirikijevom ulju ili se poslužuju odmah netom nakon rolanja. Ove roladice su nastale u Aziji u doba Proljetnog festivala, pa im je zato i naziv "proljetne roladice". Možete ih puniti s bilo čime što god Vam padne na pamet, a ukoliko ste poznavaoc azijske kuhinje na vrlo sličan način možete napraviti takve slične roladice samo u slatkoj verziji. Način zamatanja proljetnih roladica možete prilagoditi prema vlastitom nahođenju. Ja sam ih rolao na način kao i sarmu, no to sve dakako ovisi i o korama za savijače kakve su, jer nisu sve iste ; neke su previše suhe, neke previše tanke, neke predebele, tako da s time treba zbilja eksperimentirati sve dok ne pronađete one koje bi bile najbolje za roladice. Ne pravim ih često, tek nekoliko puta godišnje s obzirom kako ove roladice nisu "konkretno" jelo, ne možeš se najesti, a i da budem iskren ipak ovo i nije toliko jeftin recept. Kako god bilo iskreno se nadam da ćete uživati u njima kao što smo i mi. ;)Sastojci :
500 g savijača za štrudle ( koristio sam marku NTL, jer je po mojem mišljenje najbolje za roladice, kad se tijesto isprži ima izgled kao one voćne štrudlice iz Mc'donaldsa )
................................................................
Sastojci potrebni za nadjev :
800 g miješanog mljevenog mesa ( svinjetina, junetina, piletina- koji god da odaberete biti će dobro )
4 veće svježe mrkve
1 srednja glavica kineskog kupusa ( probajte ga nabaviti ukoliko dosada niste, zbilja daje poseban okus nadjev zbog svojeg paprenastog okusa )
2,5 dl soja sosa
3 veće glavice crvenog luka
................................................................
Sastojci za slatko kiseli umak :
1,5 dl vinskog octa ( ili rižinog octa )
2,5 - 3 dl vode
3 jušne žlice ketchupa
nekoliko kapi tabasca
1-2 jušne žlice škrobnog brašna ( gustina )
................................................................
Dodatni sastojci :
kikirikijevo ulje za prženje ( ili suncokretovo )
................................................................
Postupak :



























Super izgledaju. Ja ih obozavam, cesto pravim samo s povrcem. Savijam ih malo drugacije (ima na blogu), ali na kraju dodje na isto :) Odlicno izgledaju ovako u sosu.
OdgovoriIzbrišiHvala ti Gordana. ;) Znaš kako kažu : "Jedan recept, tisuću verzija", no najpravilnije bi bilo rižino tijesto i nadjev od povrća.
IzbrišiKrasno si pripremio rolice.
OdgovoriIzbriši14-ta slika po redu mi je predivna!
Ček, da vidim koja je to,ima ih jako puno! :D Hvala. ;)
OdgovoriIzbriši:) na slici se vide dvije posudice s umakom a na sredini rolica uhvaćena štapićima.
Izbrišisve su super, ali ta mi je posebna!