Od 18.09.13'. započeo sam s poslom i od tada nemam vremena, niti volje sjesti pred računalo, a kamo li da napišem bilo kakav novi recept. No eto radne smjene su se koliko-toliko stabilizirale i odlučio sam da je napokon došlo vrijeme da izbacim novi recept. Nakon domaće pite s jabukom i iste takve samo u obliku torte na red je došla i ova, samo što sada glavnu ulogu imaju višnje, umak od višanja i malo sladoleda od vanilije. Sjećam se svojih početaka i prvih koraka što u kuharstvu i slastičarstvu dok sam istraživao dobar normativ za prhko tijesto. Nakon silnih pokušavanja i isprobavanja pronašao sam po mojem mišljenju meni osobno najbolji normativ i od tada samo njega koristim .Isto tako kao klinac gotovo pa niti jedna nedjelja u našem domu nije mogla proći bez pite od jabuka, a ja sam naravno tu tradiciju i dan danas slijedio i slijedim je i dalje. Kao i kod svake pite koju radim i ukoliko se odlučite ovu isprobati toplo Vam preporučujem da je prethodno nakon pečenja ostavite da se dobro ohladi, a zatim je poslužite, a najbolje bi bilo kada bi prenoćila i kako bi se sve arome povezale, prhko tijesto u sredini ostalo mekano, a izvana i doljnja korica tijesta ostala prhka, baš kako i treba da bude. Kako sam za svoj prvi recept domaće pite od jabuke radio ne razmišljajući o nekakvom bloganju tada je ispala ona klasična pita, dok je ova s višnjama sasvim drugačija priča : proradio sam fotografiji, svjetlosti i okolini u kojoj ću fotografirati , te je obogatio s umakom od višanja i sladoledom kao dodatno osvježenje. Bombastični okusi slatko kisele kombinacije koje po mojem mišljenju zovu na još i još. Ako me pitate koju masnoću upotrijebiti kod izrade prhkog tijesta za ovakve pite toplo bih Vas savjetovao da upotrijebite svinjsku mast, a pogotovo ukoliko imate domaće jer daje poseban okus i miris prhkom tijestu. Ukoliko ne konzumirate životinjske bjelančevine, slobodno upotrijebite maslac, a ukoliko ste veganac upotrijebiti možete ghee maslo no iskreno i opet po mojem mišljenju to neće biti to.
Originalni recept za domaću pitu od jabuka možete vidjeti na ovom link-u.
Što se normativa tiče koristio sam duplu mjeru i pekao je u onim plehovima koje dobijete uz svaku pećnicu. Ukoliko niste vješti s postavljanjem gornjeg dijela prhkoga tijesta možete slobodno naribati pomoću veće stranice ribeža, no gledajte da tijesto bude dobro ohlađeno kako se tokom ribanja ne bi polijepilo i neka bude reprezentativno. :)
Sastojci potrebni za prhko tijesto :
- 1 kg polubijelog brašna ( ili običnog bijelog )
- 240 g domaće svinjske masti ( ili maslaca )
- 4 jaja
- 1,5 kiselo vrhnje ( cca 230 g )
- 250 šećera kristala ( 125 g šećera ide u prhko tijesto, a ostatak dodajem u nadjeve )
- 1 vrećica p.p.
- 500 g očišćenih višanja ili trešanja ( ima sam domaće, iz dubokog zamrzivača )
- 3 vrećice vanilin šećera
Sastojci potrebni za umak od višanja :
- upotrijebiti možete kompletno cijeli sok koje višnje budu pustile nakon što ih pošećerite
- 1,5 jušna žlica gustina
- vode i šećera kristala po ukusu ( ovisno kakvu konzinstenciju umaka želite )
Dodatni sastojci :
- sladoled od vanilije ( po želji )
- 1 dl hladnoga mlijeka ( za premazati pečenu pitu )
Postupak :
Odlično izgleda. Vidim, da se i lepo reže, da dobiješ ostar rob.
OdgovoriIzbriši:)
IzbrišiHej hooo... Evo tek sam se vratila u blogosfericu i općenito u svijet kraftanja, kolača i svega ostalog pa povodom toga imam jedan giveaway...
OdgovoriIzbrišiPozivam te da pogledaš o čemu se radi :)
http://unique-hrebina.blogspot.com/2013/10/darivanje-giveaway.html
A pita ti izgleda savršeno...pogotovo s tim sladačem :)
Hvala ti Majo! :) Podijelio sam. :)
IzbrišiOtkrila sam blog i sad pregledavam recepte, gledam slike, slinim i gladna sam :D
OdgovoriIzbrišiDap, definitivno ću se vratiti još koji put po jednu dozu :D
Hvala ti. :)
IzbrišiSasvim slučajno otkrih tvoj blog i ova pita mi se jako sviđa...
OdgovoriIzbriši