Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 16. siječnja 2015.

[Nešto za promjenu :] Pileća ragout juha




Promjene su uvijek dobrodošle kako meni, tako i svima Vama i u svim segmentima, a naročito onda kada su one pozitivnog aspekta, pa sam shodno takvoj vrsti temi odlučio sam se za tri juhe/variva uključujući i ovaj podijeliti s Vama  i kako bih monotoniju po pitanju slatkih stvari koje u zadnje vrijeme jedino objavljujem. Te recepte sam namijenio za ove dane koji su još zimogrozni, naročito večeri kad me navečer uhvati želja za nešto što bih mogao konzumirati s žlicom, a i nešto što bi me ugrijalo i dalo mi energije. Ova pileća ragout juha je klasik za koji vjerujem da se nalazi na većini stolova, a i jedna od prvih juha koje sam radio na satovima kuharstva koju naprosto volim baš kao i svi sastojci koji idu u nju. Umjesto piletine možete staviti i teletinu koja je također u originalu, a u nedostatku oboje možete posegnuti i za svinjetinom. 
 
Kod svih juha i variva najviše pažnje obratim na to da povrće ne obradim previše termički jer volim više kad je al dente iliti da se osjeti "pod zubom", da se povrće pirja i kuha onim logičnim redoslijedom u kojemu ćete pirjati ono čemu je potrebno najviše vremena da se termički obradi, a zatim ono kojemu je potrebno manje vremena i da sve ili barem dobra većina namirnica nabavljene od domaćih OPG-vaca.Ukoliko je još niste isprobali, isprobajte svakako i napunite se energijom. :)

 
Sastojci : ( dovoljno za 5 gladnih ljudi )

  • 2 veće glavice crvenog luka ( koristio sam srebrenac u nedostatku običnog )
  • 450 g svježeg ili smrznutog mladog graška
  • 300 g svježe mrkve
  • 1 veća cvjetača
  • 1 veća pileća prsa ( cca 800 g )
  • sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu )
  • malo limunovog soka
  • lovorov list ( po želji )

Sastojci potrebni za legiranje juhe :

  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 žumanjka


Postupak :

Navedno povrće nasjeckajte na sitnije kockice, baš kao i piletinu. Crveni luk što je sitnije moguće.


Na vrlo plitku masnoću stavite pirjati crveni luk i pirjajte ga sve dok ne postane staklast. Nakon toga dodajte sitno nasjeckanu piletinu i sotirajte je dok se ne počne karamelizirati, ali pripazite da je ne sotirate previše kako ne bi ostala suha. 


Na sotiranu piletinu dodajte mrkvu, grašak, a pred sam kraj kuhanja ubacite cvjetaču.Na fotografijama je prikazano drugačije, no danas sam pametniji pa radim na taj način kad je sve pred sam kuhanja dodam cvjetaču jer njoj zaista treba najmanje kako bi se skuhala, jer ja osobno ne volim prekuhanu, no ukusi su različiti pa napravite kako god smatrate da bi bilo najbolje. Posolite i poparite. Po želji možete dodati i sitno sjeckanog peršinovog lišća baš kao i lovorov list.


U posebnoj zdjelici pjenjačom razradite kiselo vrhnje s žumanjcima.

 
Pred kraj kuhanja ubacite "legir" smjesu i limunovog soka po želji. Poslužite toplo i zagrijte si ove hladne večeri.Ova juha može biti kao i samostalno jelo ukoliko u nju ubacite različite vrste zaprški ili je jednostavno konzumirate uz kruh.






2 komentara:

  1. Odlična juha, baš po mom ukusu. Radim sličnu kombinaciju, ali umjesto legiranja zakuham noklice. Idući put isprobat ću ovo tvoje legiranje :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja znam nekad noklice, kako kad i koje. Nekad su od brašna, nekad od pšenične krupice. Ubaci što je moguće masnije kiselo vrhnje jer će ljepše izgledati i neće se vidjeti one malene sitne grudice koje se ne mogu nikako razraditi ukoliko je kiselo vrhnje smanjene masnoće, tj. vodeno. :)

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)