Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :
( koristio sam za cjelokupni normativ dva okrugla kalupa 30 fi jer se dobije dosta puno biskvitnog tijesta i pekao bi se satima, pa je zato smjesa i prepolovljena )
- 380 g glatkog bijelog brašna
- 170 g gorkog kakaa ( koristio sam "Kraš" )
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone ( preporučujem da koristite onu iz ljekarne jer u njoj nema aluminija)
- 1 jušna žlica praška za pecivo ( bio&bio iz Interspara )
- 1 čajna žličica soli
- 580 g šećera kristala
- 180 ml ulja
- 4 jaja ( manja )
- 360 ml mlaćenice ( u postupku pročitajte kako je kod kuće možete napraviti )
- 360 ml vruće vode
- 2 vrećice vanilin šećera ( kao zamjenu sam koristio domaći aromatizirani vanilin šećer )
- korica jedne naranče
- + sok od naranče i malo mlijeka ( za poškropiti pečene biskvite )
Sastojci potrebni za curd od naranče :
- 125 ml soka od naranče
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 2 žumanjka + 1 cijelo jaje
- 80 g šećera kristala
- 60 g maslaca
- + 300 ml slatkog vrhnja za šlag ( koristio sam 'z bregov )
Sastojci potrebni za čokoladnu kremu :
- 400 g čokolade za kuhanje ( ovdje sam koristio 300 g s 45% udio kakaa i jednu od 52% )
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 jušna žlica Votke
- korica jedne naranče
- + 300 ml slatkog vrhnja
- + 200 g čokolade za kuhanje i 200 ml slatkog vrhnja ( za gornji ganache i ukrašavanje njime )
Kad se ispeku ostavite ih da se dobro ohlade, izvadite iz kalupa i oba prerežite na dva jedna dijela. Ja sam koristio tri komada, a četvrti nisam koristio već ga iskoristio kao dekoraciju na torti, a ostatak sam smrznuo kad budem tokom ljeta radio trifle.
Za curd od naranče sve sastojke osim maslaca ubacite u dublju posudu, te stavite kuhati na paru, pažljivo miješajući . Kad se zgusne curd je gotov, a na kraju ubacite maslac i ostavite da se ohladi i stegne prekriveno prozirnom folijom i to kad se ohladi, a u međuvremenu malo miješajte dok se ne ohladi kako se ne bi napravila korica. 300 ml slatkog vrhnja istucite , te tome dodajte curd pažljivo miješajući kako ne biste dobili maslac. Ostavite sa strane prije nego li je počnete premazivati po biskvitu.
Za kremu od čokolade u slatko vrhnje dodajte narančinu koricu, a čokoladu izlomite na jednake dijelove. Slatko vrhnje zagrijavajte sve dok se ne počne lagano isparavati, a zatim maknite s vatre, te dodajte čokoladu i ostavite koju minutu, a zatim lagano miješajte sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Pred kraj ubacite Votku i ostavite sa strane da se ohladi, no pazite da se previše ne stegne. Istucite 300 ml slatkog vrhnja, te pažljivo umiješajte ganache.
Složite prvi izrezani biskvit te ga namočite s narančinim sokom i mlijekom. Dodajte čokoladnu kremu, biskvit, čokoladnu kremu, kremu od naranče i zadnji treći dio biskvit ( treći u mojem slučaju), ali možete slagati red čokolade, pa red kreme od naranče i to tako 2x.
S obzirom da sam imao viška kreme od naranče, poslužio sam je kao dodatak pečenom cheesecake-u.
U konačnici to bi izgledalo ovako :
Iako je kasno, sretan ti rođendan ;)
OdgovoriIzbrišiŽelim, da uspiješ u ovome, što si si zamislio. Za to je potrebno veliko poguma i izgleda, da ga ti imaš. Bravo.
A torta je prava krasotica. Njami!!!