Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 14. veljače 2019.

[ Hrana:] Domaći burgeri s tunjevinom


U Osijeku ima premalo mjesta koja su kreativna i specifična jer ljudi prije svega gledaju profit pa tek onda ideju. U lovu na profit poslodavci često kopiraju već viđeno, sve prožvakano i sam ne znam koliko puta, jer je kreativnost i autentičnost uvijek rizik i svi se manje više koncepiraju na istome. A ako tako kreneš u posao, onda je normalno da ćeš u godinu dana triput otvarati i zatvarati isti prostor i to od pekare do dućana s cipelama. Kad prestanemo ljudima prodavati muda pod bubrege i pokažemo više muda za ideju, onda ćemo nešto i značiti na karti Europe.

Hrana je nekima samo stvar prehrane i osobe kao takve uopće u svom mozgu neke okuse i namirnice ne prepoznaju,dok drugi ljudi vole istraživati nove okuse i kombinacije sa raznim dodacima koji stvaraju nove okuse. Danas ljudi svašta nešto ne konzumiraju što je po meni glupost i onda netko govori i piše o ukusima,a pola ljudi ni ne zna šta je što jer nemaju ni ukusa, ni stila, ni života u sebi,jer im neka reklama svojim podsvjesnim učinkom određuje šta je dobro,a što ne. Takvim neznalcima ili needuciranim osobama uglavnom je sve ukusno i fino, neće se žaliti niti kritizirati, a tu se opet javlja samo popratni dio glavnog problema i tako se kontinuirano vrtimo u začaranom krugu iz kojega se pojedinci ili izvuku ili nastave s "tradicijom".


Ovo je drugi recept za hamburger koji se nalazi na blogu. Prva verzija, napisana prije sedam godina je totalna suprotnost ovom domaćem, novoj i moderniziranoj verziji. 

Ovako je to tada izgledalo:  



Ovaj hamburger je melem za Vaše nepce,pogotovo za ljubitelje i štovatelje ovakvih vrsta hamburgera-sendviča za koji sam upotrebljavao komade tune iz konzerve i koja je glavna zvijezda ove cijele priče. S obzirom kako sam kontradiktoran tradicionalnoj hrani i kuhinji, niti ovi burgeri nisu mogli biti opet oni posve neobični, već viđeni i dosadni. Tuna se u ovoj priči totalno prilagodila mojoj mješavini začina koje sam upotrijebio za nju. (vidi recept dolje ↓) Ti osvježavajući, citrusni i karakterni začini (kako ih ja zovem i koji jelu daju karakter ) koji jednostavno nisu "zamaglili" iliti prekrile okus tune, jer ipak je ona zvijezda ove priče. Ljudi danas svašta nešto zovu burgerom, no većina ih se svodi da su to zapravo sendviči. Većina ih koristi i nabavlja pecivo koje meni osobno ne paše, što zbog tehničkog načina obrade, što takvo isto pecivo nije pogodno za hamburgere. To Vam je ista priča k'o da uzmete lepinju-somun i njima napunite svime što želite i to onda nazovete hamburgerom. Ljude jednostavno treba educirati. 

Ovo pecivo koje možete vidjeti na fotografijama koje sam radio su "polovično djelo" brioch peciva, nije 100%-tno, već jako bliža verzija njegovog originala. Ne pravim originalno brioch peciva za hamburgere iz razloga što nemam mikser s kojim bih mogao maslac razraditi s tijestom, postupak ako biste radili bez miksera znatno je teži i duži, a na kraju krajeva zato danas postoje kojekakvi kuhinjski uređaji koji bi nam olakšali posao. Brioch peciva je mnogo bolje i jednostavnije sotirati na tavici ili grillu, zbog svoje masnoće od maslaca, mliječnog šećera, dok sva druga peciva jednostavno nemaju potrebnu masnoću za to, pa se pri tome teže sotiraju//grillaju i jednostavno prije će izgorjeti. Ova verzija peciva je bojana PRIRODNIM bojama, a to su : crnilo od sipe i kurkuma u prahu s posipom od crnog i klasičnog sezama,što je za neke opet tabu tema.
Još jedna vrlo bitna tehnička stavka kod peciva je ta da ukoliko i pretjerate s "mokrim" sastojcima ovo pecivo neće ga znatno upijati, niti će pecivo biti gnjecavo kako to obično uvijek bude  kod većine drugih i to samo iz razloga o kojima sam već pisao u uvodu. Izvana je nakon tostiranja savršeno hruskavo, a iznutra je mekano, pahuljasto i sočno. Umjesto klasičnog hamburgera, možete ih također raditi i obliku mini slidersa.




Odlična stvar je i ta da gotovo i umiješano tijesto izbulirate, a potom ih smrznete. Na taj način imati ćete bržu  i jednostavniju izradu, te uvijek na dohvat ruke posao koji je najduži u ovoj pripremi ovog jela. Isti dan ih odrmrznete i imate pečena peciva dok ste rekli keks! Oku su mi mnogo privlačnija obojena nego li klasična, jer ipak i dalje sve ćemo "konzumirati prvo očima",a zatim svim drugim čulima i osjetilima. Salata i odabir salata je isto presudan ako gledamo s profesionalnog stajališta. To povrće s kojim nadjevamo hamburgere ima svatko svoju ulogu. Salata (obavezno "iceberg" ili neka druga tvrđa i hruskavija) tako ide na samo dno peciva jer ta ista salata "skuplja" sve sokove,umake,dresinge  od hamburgera kako biste što jednostavnije mogli rukovati i konzumirati ga. Meni osobno paše i obrnut redoslijed jer to meni to onda nije to, nije mi gušt ukoliko se nešto s njega ne slijeva. To podrazumijeva i nekakvu granicu normalnog i da uz sebe ne trebam deset papirnatih ubrusa s kojima ću se nakon svakog ugriza brisati. 😬 Povrće samo po sebi daje hruskavost i svježinu svakog sendviča/hamburgera. Isto tako,odaberite što je moguće masniji sir, kako bi se on lijepo otopio i stopio s proteinom ,(vegetarijanskim i veganskim komadima-polpetama-popečcima i sl. ovisno što konzumirate) . Sir možete otopiti na način dok  sotirate glavnu mesnu, vegetarijansku ili vegansku zvijezdu priču Vašeg burgera, koristeći salamander, ručni brener, mikrovalnu ili što već smatrate da je u redu. Sve ostalo i kako ćete sami kreirati Vaš vlastiti hamburger ovisi o Vama i baš zbog takvih razloga volim ovakve stvari i domaći "junk food".😀


Pokušajte si sad malo u glavi posložiti kockice i zamisliti si pecivo koje je izvana hruskavo,a iznutra pahuljasto, mekano s finom aromom i notama maslaca, s osvježavajućim relishem od kiselih krastavaca, aromatičnim,super sočnim,osvježavajućim i karameliziranim polpetama od tunjevine na kojoj  su otopljenje dvije vrste sira, sotiranom slaninom,hruskavom iceberg salatom i popratnim povrćem. 😍😍Meni zvuči idealno!


Sastojci potrebni za polpete od tunjevine 
               (cca 4 gladne osobe ) :

  • 600 g konzervirane tunjevine ( komadi (s uljem koristiti)
  • 1 jaje 
  • 1 jušna žlica svježeg kravljeg sira
  • mješavina začina ( postupak dolje ⬇ opisan) 
  • krušnih mrvica ( po potrebi da poveže smjesu )
  • 1 čajna žličica dimljene slatke paprike
  • 1 srednja glavica ljubičastog luka
Dodatni sastojci :
  • - 4x kriške domaće dimljenje slanine 
  • mozzarella trapist i cheddar(po ukusu i želji )

MJEŠAVINA ZAČINA : (sam sam napravio svoju mješavinu ) - ovaj korak ukoliko želite možete preskočiti i upotrijebiti drugu mješavinu po želji - poriluk možete izostaviti - ja imam doma dehidrator s kojim sušim voće i povrće

morska sol, bijeli,crveni i crni mljeveni papar, sušena limunova korica,sušeni poriluk, mljeveni korijander, mljevena gorušica,peršin, kopar, crveni i bijeli luk u granulama, peršinovo lišće (sitno )

🔻🔻🔻🔻

Omjer potrebnih začina sami prilagodite vlastitom ukusu. Stavite ih u mlinac (ja sam koristio onaj za mljeti kavu ), lagano pulsirajte-puls po puls sve dok ne dobijete sitniju mješavinu začina. Skladištite na suhom i tamnom prostoru i upotrebljavajte po potrebi.



Postupak :

Tunjevina iz konzerve je sama po sebi jako suha (neovisno o kojim konzervama govorimo) pa shodno tome traži više masnoće. U duboku posudu za miješanje dodajte tunjevinu skupa s uljem. Pregledajte je da nema kostiju i prstima lagano razmrvite,dodajte sve navedene sastojke. Izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim je odložite u hladnjak da odstoji i kako bi se arome razvile. To možete i dan ranije pripremiti. Nakon što je smjesa odstojala oblikujte polpete i neka Vam svaka polpeta bude po 150g. 




Sotirajte ih na masnoći s obje strane sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. 


Sastojci potrebni za pecivo : 

  • 250 ml tople vode
  • 6x jušnih žlica toplog mlijeka
  • 1,5 vrećica suhog kvasca
  • 2x jušne žlice šećera kristala
  • 1cijelo jaje
  • prstohvat soli
  • 520 g glatkog bijelog brašna (možete i drugu kombinaciju s glatkim napraviti )
  • 2,5 jušne žlice omekšalog maslaca 

Sastojci potrebni za premaz peciva:aa

  • 1 cijeli žumanjak
  • 1 jušna žlica mlijeka
  • sjemenke (po želji - ja sam koristio bijeli i crni sezam )


Postupak :

U zdjelu stavite mlijeko, šećer, kvasac te lagano izmiješajte i ostavite nekoliko minuta da kisne. Zatim dodajte vodu, žumanjak, maslac, te brašno izmiješano sa solju. Umijesite mekano i glatko tijesto, prekrijte ga prozirnom folijom i kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže. Uzdignuto tijesto prebacite na radnu površinu i podijelite na 9x jednakih dijelova koristeći kuhinjsku vagu najbolje kako biste dobili identični izgled svakog pečenog peciva. Izbulirajte tijesto, te ga prebacite na pleh za pečenje na koji ste stavili masni papir za pečenje, opet prekrijte prozirnom folijom i kuhinjskom krpom. Ostavite dovoljno razmaka tijekom slaganja kako se peciva ne bi polijepila i kako bi se ravnomjerno dizala. Tijesto ostavite dizati 1-1,5h, a nakon toga ih blago i pažljivo premažite sa svih strana i posipajte sa sjemenkama po želji. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C, sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. 

NAPOMENA :


Za crno pecivo sam na ovaj normativ dodao jednu cijelu vrećicu crnila od sipe, a za žute 1x punu čajnu žličicu mljevene kurkume. Najbolje je što god dodajte za bojanje peciva da to prethodno dobro razradite s tekućinom kada ćete umijesiti tijesto  kako bi se boja ravnomjernije raspodjelila i što bolje razradila. Umjesto crnila od sipe možete slobodno koristiti i aktivni crni ugljen.


Sastojci potrebni za relish od kiselih krastavaca : 

  • 1/2 staklenke kiselih krastavaca
  • 1 čajna žličica suhog ili svježeg kopra
  • 1/2 glavice ljubičastog luka
  • himalajska sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu )
  • 10x jušnih žlica majoneze ( ovisno koliko gusti relish želite )

Postupak :

Sve navedene sastojke stavite u blender i nekoliko puta lagano izblendajte.Doradite po ukusu. Za dodatni rustikalni štih nemojte u potpunosti izblendati krastavce. Neka lagano hruskaju pod zubima. 



NAPOMENA : 

Ukoliko Vam relish nije dovoljno kiseo, možete naknadno dodati soka od limuna ili limete - po želji.

 Slažete ih na način da pecivo prerežete na pola, a zatim ih tostirate dok ne dobiju blagu zlatno-smeđu boju. Gornji dio peciva po želji možete premazati.  Na dno stavite prvo relish  od kiselih krastavaca, zatim pečenu polpetu od tunjevine na kojima ste otopili sir ,svježe povrće po želji, malo ketchupa, iceberg salate i krišku sotirane slanine. Preklopite poklopcem, pričvrstite ih drvenim ili metalnim čačkalicama, te poslužite uz meni obavezni prilog pommes ili možete ih isprobati u kombinaciji sa slanim čipsom od krumpira. 



          




I ne brinite o kalorijama jer ipak govorimo o burgerima. P.S. u pripremi imam još dvije vrste burgera. 😋

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)