Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 20. studenoga 2019.

[Comfort food:] Hruskava piletina s njokima i umakom od kopra


Ne pokušavam kuhati poput naših majki i baka, ali u tome postoji jednostavno nešto duhovno i ispunjavajuće. To je nešto ono što pokušavam postići. Pokušavam vratiti ljude u vrijeme kad su im kuhali njihovi voljeni, pridavali posebnu pozornost jelima pokušavajući im udovoljiti, ono nešto što polagano izumire i gubi na svojim vrijednostima. Kod bake svaka nedjelja je bila dan za meso. Sotirano, kuhano, pečeno ili prženo - naročito piletina i to ne obična jer bake znaju najbolje zar ne? 😀 Svačija baka kuha najbolje na svijetu, to svi znaju. Njezini pilići su bili domaći, jaja također, a nekada je mijesila svoj vlastiti domaći kruh, te od ostataka ili viška radila domaće krušne mrvice. Prehrambene sirovine ne mogu se uspoređivati s prijašnjim vremenima jer danas je gotovo pa sve modificirano, umjetno, bez mirisa i okusa, bez duše, no ovo je jelo koje zahtijeva malo više pripreme, tehničkih odlika i znanja, ali je pravi pravcati "comfort food" na koji nitko nije imun, na čiju pomisao lagano zaigra srce i ono najbitnije - hrani dušu. Za mene je comfort food sve ono što predstavlja stariju i tradicionalniju kuhinju, ukljujući nekoliko različitih segmenata i tehnika. To pak mogu biti jednostavne ili duplo pojačane krepke juhe, složenci, variva, pa čas i slastice. Baka je radila identičan ručak, samo ova moja replika njezinog jela je sofisticiranija i modernija. Za jedan dio populacije ovo je obično jelo, dok za onaj drugi dio i osobe koje se razumiju u kulinarstvo je odličan pogodak, a ovakva jela su ono što ja prezentiram i konačno nešto konkretno što nije dugo ugledalo svjetlo na ovom blogu.

U prijašnjim receptima sam jako puno i detaljno objašnjivao kako napraviti domaće njoke. Ovoga puta to neće biti slučaj jer ne želim se konsantno ponavljati kao stara gramofonska ploča. Ovdje je kombinacija škrobnog krumpira uz dodatak ribane butternut bundeve koja daje slatkoću ovom jelu. Sastoji se od tri segmenta koji uključuju slano (protein), slatko (prilog)  i kiselo (umak), a za salatu se pobrinite sami! 😁 Kopar je sirovina i začin koji naprosto obožavam, a najviše ga volim dodavati u različita variva, a ovaj umak je nešto na čemu sam odrastao uz kombinacije s kuhanim meso, povrćem, prženom ribom i sl. Vjerujem da ne postoji osoba koja ga ne zna. Što se proteina tiče tu sam htio malo odstupiti i napraviti ga malo drugačije. Kombinacija grubo mljevenih kukuruznih pahuljica i krušnih mrvica podiže ovo jelo na sasvim drugačiju i moderniju etapu. Jako je bitno usavršiti tehniku prženja, pogoditi temperaturu masnoće, ne pretrpavati posudu, a piletina iznutra mora ostati dovoljno sočna, a njezin omotač mora biti hruskav. Domaći njoki su sasvim drugačija i složenija priča - kako za koga. Meni oni osobno ne predstavlju nikakav problem za pripremu, brza je priprema, zaista i jednom kad ih isprobate kod kuće napraviti neće Vam pasti na pamet da u trgovačkim centrima posegnete za njima jer je to sve samo ne jedan dobar,kvalitetan i sretan njok. I za kraj priče umak od kopra gdje ja osobno radim malo tamniji "roux", sve ostalo su nijanse i to uz dodatak kiselog vrhnja.😁 Naizgled vrlo jednostavno jelo nekima može predstavljati noćnu moru i to samo iz razloga jer ovo jelo nosi tri različita segmenta koje treba ispoštovati, ali i znati, no uz pažljivo educiranje, vježbanje i ljubav sve je moguće.

Sastojci potrebni (cca 4 osobe ):


NJOKI
  • 500 g škrobnog krumpira ( krumpira za kuhanje  - neočišćenog )
  • 2 jaja
  • 100 g ribane butternut bundeve
  • glatko bijelo brašno ( po potrebi i koliko krumpir zahtijeva )
  • himalajska sol, svježe mljeveni papar, muškatni oraščić (po ukusu i želji)

PILETINA

  • 1x srednja pileća prsa ( otkoštena i izrezana za pohanje - pripazite da su Vam svi komadi manje više jednaki i da nisu pretanki )
  • himalajska sol i mljeveni papar ( po ukusu )
  • krušne mrvice i kukuruzne pahuljice ( 1:2 - po potrebi )
  • nekoliko jaja
  • brašno
  • masnoća za prženje

UMAK OD KOPRA

  • 100 g maslaca
  • 2 jušne žlice glatkog brašna
  • svježi kopar ( po želji sami odredite koliko želite )
  • mlijeko ( kipuće - po potrebi )
  • himalajska sol (po ukusu )


Postupak :

NJOKI - krumpire skuhajte u slanoj vodi s ljuskom. Ohladite, ogulite te ga naribajte ili propasirajte. Dodajte jaja, bundevu, te navedene začine po ukusu. Ovisno koliko brašno "pije" toliko ga i treba dodati, samo nemojte pretjerivati jer u suprotnom možete dobiti jako žilave i gumene njoke. Dobro rukama razradite, te ih oblikujte po želji i ostavite sa strane. Oni su za tren kuhani,tj.čim isplivaju na površinu lonca u kojemu ih kuhate pa ih možete skuhati na samom kraju.

  



PILETINA - ništa jednostavnije. Isfiletirana pileća prsa začinite po želji, a to isto možete napraviti i dan ranije. Pileća prsa možete marinirati u svojim omiljenim kombinacijama, te dodatno obogatiti okus cjelokupnom jelu. Kukuruzne pahuljice zdrobite, te pomiješajte s krušnim mrvicama. Ja osobno radim svoje domaće jer su krupnije, a na kraju priče znate što ste samljeli unutra. Panirajte na klasični bečki način, te svaki komad piletine pržite u dubokoj masnoći sve dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.



UMAK OD KOPRA - u tavi rastopite maslac. Dodajte brašna onoliko koliko masnoća zahtijeva i pripazite da ne pretjerujete. Brašno pržite malo duže nego oubičajeno sve dok ne dobijete laganu karamel boju. Tada ubacite svježi kopar, te još malo propržite. Podlijete s vrućim mlijekom, te dobro miješajte na laganoj vatri. Začinite po ukusu. Kiselo vrhnje možete staviti odmah u umak ili ga poslužiti sa strane da si svatko pojedinačno dozira koliko i kako najviše voli.






Poslužite dok je još toplo uz sezonsku salatu po izboru.






Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)