Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 10. siječnja 2020.

[Tradicionalno vs.moderno:]Čokoladna salama


Čokoladna salama je poslastica mojeg djetinjstva. U meni je izazivala divljenje, iznenađenje i veliki osmijeh od uha do uha kad god bi je baka iznijela na stol. Nas dvoje smo je pripremali skupa nekoliko puta kod nje, a najviše i najčešće smo je radili tokom Uskrsa i Božića. Ona ju je obično radila u klasičnoj oblatnoj (vaflu - gotovi proizvod koji možete kupiti bilo gdje ) i s obzirom kako se taj gotovi vafl mora prethodno omekšati zbog savijanja i samog oblika salame , te kuhinjske krpe koju je prethodno natopila vodom, dobro ocijedila, složila vafl te lagano zarolala. Tu Vam jednostavno nije bila dostatna vlaga iz čokoladne kreme koja bi omekškala taj vafl, te je ona na takav način pripremala je. Čokoladna krema nije bila ništa posebna, te se sastojala od neke jeftine čokolade za kuhanje, margarina, vanilin šećera, šećera kristala, ruma, grubo sjeckanih oraha i petit keksa, te omotača od vafla. Zvuči Vam poznato, zar ne? 😀 To je bila njezina verzija čokoladne salame, a s obzirom poznavajući sebe morao sam je dignuti na malo višlji,kvalitetniji i moderniji način - što vizualno, što samim okusom, te je predstaviti u mnogo realnijem obliku, baš kako joj i priliči - na čokoladnu salamu. 


Svaka verzija čokoladne salame je toliko jednostavna i opuštajuća baš kao nekakva terapija, te u izradu iste možete uključiti i djecu koja će je s velikim užitkom raditi, pa iz tog razloga nisam fotografirao svaki korak izrade. Originalno,porijeklom je iz Italije i Portugala, no postala je toliko popularna da se proširila na sve druge kontinente diljem planete, pa je tako svaka od zemlje dobila svoje i unikatne čokoladne salame s različitim dodacima. 😁 S obzirom kako je ovo poslastica koja ne zahtijeva termičku obradu, već je doslovno sirova pobrinite se da koristite što kvalitetnije sirovine. Isto tako vrlo bitno je da napomenem da je ostavite vani na sobnoj temperaturi -najmanje pola sata pred posluživanje, jer sam koristio čokoladu s visokom udjelom kakaa,maslac i tamni kakao koji ovu čokoladnu salamu stegne i teže ju je rezati. Poprilično je aromatična, hruskava zbog tostiranih badema,pistacija i petit keksa, punog čokoladnog okusa što sve čokoljupce čini sretnijim i zadovoljnijim, ali i poprilično je zasitna. pa pripazite da ne pretjerate. 😁


Potrebni sastojci :
  • 250 g tamne čokolade ( min 60-70 % kakaovog udjela - možete improvizirati i tamnu čokoladu s mentom, narančom i sl. )
  • 100 g maslaca
  • 250 g petit keksa ( ili bilo kojeg drugog - ja sam koristio turski petit keks)
  • 150 g tamnog šećera u prahu (nerafiniranog )
  • 2 jušne žlice tamnog i jakog ruma ( ili možda ukoliko želite eksperimentirati - liker od vina, muškatnog, prošeka i sl. )
  • 2 jušne žlice tamnog kakaa (sirovog)
  • 75 g oljuštenih i tostiranih badema (grubo sjeckanih )
  • 70 g tostiranih i oljuštenih lješnjaka (grubo sjeckanih )
  • 50 g oljuštenih i tostiranih pistacija ( grubo sjeckanih )
  • šećer u prahu ( po potrebi - za dekoraciju salame )


    

 

Postupak :

Na srednoj vatri na pari rastopite čokoladu, pazeći da Vam voda ne dodiruje stijenke posude i da ne zagori. Kekse ( po Vašem izboru ) prebacite u čvrstu plastičnu zip vrećicu, te valjkom za tijesto ili batom za meso lagano usitnite kekse, pazeći da ih ne usitnite previše, jer je bitan izgled keksa zbog presjeka čokoladne salame. Rastopljenu čokoladu maknite s vatre i odložite je sa strane.Isto tako možete je držati nad toplom vodom kako se ne bi stegnula dok pripremate sve druge stvari. Maslac sobne temperature pjenasto izlupajte s tamnim šećerom u prahu, a pred kraj ubacite tamni rum. Kakao prosijte po rastopljenoj čokoladi, te dodajte prethodnoj smjesi, te dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.  Zatim u smjesu dodavajte lješnjake i petit kekse, te još jednom dobro izmiješajte kako bi se čokolada što ravnomjernije uhvatila za petit kekse., a zatim dodajte bademe, pistacije, te još jednom dobro razradite. Formirajte u oblik salame pomoću prozirne folije. Prebacite u hladnjak na nekakvih 20-tak minuta. Dužina salame neke bude 28-30 cm. Prije posluživanja odmotajte foliju, posipajte ili uvaljajte u šećer u prahu. Povežite kuhinjskom špagom, te još jednom posipajte šećerom u prahu. Obavezno neka stoji nekakvih cca 30-tak minuta vani prije posluživanja kako bi omekšela. 💪


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)