Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 22. svibnja 2020.

[Identitet rižota:] Šumski risotto s prepeličjim jajetom


Rižoto, ali i rižu općenito volim u svim varijacijama bilo da su slane ili slatke varijacije na istu temu. Na riži sam odrastao, baš kao i na krumpiru. Rižoto Vam neće oprostiti greške i nedostatke kod njegove izrade,a najbitniji je "tajming". Za pravi rižoto prvenstveno treba odabrati pravu rižu - kao što je arborio ili carnoli iz razloga jer su njihova zrna puna škroba koji puštaju u rižoto te na taj način jako djeluju na njegovu kremoznost i gustoću. Nadalje, moja je preporuka uvijek da pri ruci imati povrtnog ili mesnog temeljca iako rižota možete podlijevati i s običnom prokuhanom vodom (no meni to nije to ), malo maslaca i parmezana i sl. Sve ostale sirovine kao i faktore možete dodavati po želji, iako se treba voditi načelima- ukoliko radimo mesni rižoto najbolje je koristiti mesni temeljac, kod povrtnog rižota - povrtni temeljac itd. Temeljci znatno obogaćuju sami okus rižota, što vizualnim identitetom,što okusnim pupoljcima. U nedostatku istoga možete koristiti i one gotove kocke (i njih izbjegavam), a danas isto tako možete pronaći organske mješavine začinskog bilja bez pojačivača okusa. Rižu koju možete danas pronaći na policama trgovačkih centara ima bezbroj, pa prilikom pristupanju izrade rižota obratite pozornost na to što proizvođači kažu, kao i deklaracije. 


Ja osobno ne radim ih često, kao niti tjesteninu jer oboje imaju tendenciju "navlačenja" vlage (umak, tekućina od čega se radi) na sebe, pa će Vam tako riža ili tjestenina "popiti" cijelu tekućinu-umak i jela će postati gotovo pa nejestiva, a riža-tjestenina će postati prekuhana i to je nešto što nitko ne voli, naročito ne ja. Tako je i ova priča s rižotom bila napravljena kroz 20-25 min, te odmah pri zgotovljavanju i fotografirana.😝Baš zbog tih utjecajnih faktora o kojima sam govorio maloprije. 

Ovaj rižoto se sastoji od kombinacija nekoliko vrsta gljiva (gotovih smrznutih) zbog nedostatka istih, što naravno ne utječe na sami identitet ovog jela, a to su bukovače, vrganji i klasični bijeli šampinjoni, uz dodatak pilećih prsa, poširanog jajeta od prepelice, svježeg matovilca i sira grane padano. Ukoliko radite sa smrznutim gljivama (kao ja) prethodno prije izrade ih otopite i dobro ocijedite, a zatim ih dobro karamelizirajte kako biste dobili onaj pravi iskonski i zemljani okus koje gljive daju. Bez karamelizacije nema niti okusa, cijelo bogatstvo okusa je u tome. S obzirom kako je rižoto sam po sebi već dovoljno kremast, bogat okusima gljiva, kao i gustoćom - kao dodatni štih upotrijebio sam prepeličja jaja koja će dodatno dati kremoznost ovom rižotu (pripazite kod poširanja jaja jer u ovom slučaju tražimo tekući žumanjak). Rižoto se mora obavezno kuhati na laganoj vatri, neprestano miješajući, a pred sam kraj kuhanja dodaje se parmezana i maslaca po ukusu, a zatim se uklanja s vatre i rukama se energično miješa posuda u kojoj se nalazi rižoto. Na taj način riža će pustiti škrob, a maslac će sve to fino povezati i dati sjaj jelu.Rižoto mora biti malo tekuć, nikako prekrut, gnjecav i riža prekuhana. Sve je zapravo u tehnici i ukoliko je budete slijedili - rezultat je zagarantiran, a sad idemo na recept! 😀


Potrebni sastojci - ( za cca 4 osobe ):


  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 2 protisnuta režnja češnja češnjaka
  • 200 g arborio riže (ili carnoli)
  • 400 g smrznute mješavine gljiva ( bukovače, vrganji, šampinjoni)
  • 1 veća pileća prsa (bez kože - narezano na kocke srednje veličine )
  • mesni ili povrtni temeljac ( po potrebi i ovisno koliko riža "popije" )
  • 1,5 dl bijelog suhog vina (po ukusu i želji)
  • himalajska sol i svježe mljeveni bijeli papar (po ukusu)
  • 4x poširana prepeličja jaja ( po želji - možete i kokošja upotrijebiti)
  • 1 veća šaka svježeg matovilca ili rukole (za aranžiranje i po ukusu) 
  • ribana grana padano (po ukusu - u rižoto i kod aranžiranja)


  


 

Postupak :


Na plitkoj masnoći propirjajte sitno sjeckani luk sve dok ne postane staklast,a pred kraj ubacite protisnuti češnjak. Ubacite ocijeđene gljive, te ih pirjajte sve dok ne prestanu puštati vodi, a zatim ih dobro karamelizirajte. Dodajte pileća prsa izrezana na sitnije kockice, te nastavite pirjati i blago ih karamelizirajte. Sve na kraju podlijte s par grabljači temeljca i ostavite malo prokuhati. Ubacite rižu, smanjite vatru, te po potrebi podlijevajte temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri non stop podlijevajući.


Sada je trenutak za ubaciti bijelog vina. Kuhajte sve dok alkohol ne ispari, a pred sam kraj ubacite maslac i ribanu granu padano. Dotjerajte okus sa solju i paprom. Odmah poslužite s poširanim jajetom, ribanom granom padano, te uz sezonsku salatu i koju dobru kapljicu bijeloga vina. 



 


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)