Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 20. svibnja 2021.

[Pojam maceriracije:] Slatko čudo od maceriranih jagoda

 

Sezona je jagoda!😍😍Jagode spadaju u hranu s najvećom koncentracijom antioksidansa, a oni su važni jer štite naše stanice od posljedica raznih bolesti i općenito nas održavaju zdravima. Ovo predivno i većini ukusno i fino bobičasto voće napokon je u sezoni, a recepata za njih nikada dovoljno i previše, zar ne? 😊

Prije svega treba definirati postupak maceracije. Riječ macerat znači "omekšati namakanjem u tekućini". Ovo je kulinarska tehnika koja potiče voće da otpušta svoje vlastite sokove.Jagode se često "maceriraju" jednostavnim posipanjem šećerom, jer tako izvlače tekućinu iz bobica i stvaraju sirup. Jagode su također predivno macerirane s malo šećera i balzamičnog octa.

Možete koristiti jednostavni šećerni sirup da omekšate hranu kako biste izvukli prirodne sokove. Sirup također može sadržavati alkohol kao sastojak (liker, rakija,ocat ili čak vino).

Maceracija slijedi isti princip kao i mariniranje, gdje se začini, bilje i tekućine kombiniraju s ribom i mesom. U oba je rezultata infuzija i eksplozija okusa. Maceraciju koristimo za zaslađivanje bobica i to uglavnom kad voće želite dignuti na malo veći i profinjeniji level, ili u najgorem slučaju ako voće nije dovoljno slatko, nije dovoljno zrelo itd. 

Jednom kada shvatite koliko voće postaje ukusno  na kraju ovog postupka, možete eksperimentirati dodavanjem svih vrsta različitih biljaka i začina u svoj aromatični i nadasve ukusni sirup.

Verzija sirupa koji ću danas podijeliti s Vama je super jednostavna! Slobodno ga možete oplemeniti i dodavati određene sirovine u njega i one koje Vam najbolje odgovaraju.

Što se tiče odabira voća za maceraciju, sve ide! Isprobajte breskve, nektarine, maline, kupine ili bilo što drugo što Vam se najviše sviđa i odgovara. U posudi posebno umutite marinadu. Nemojte doći u napast da prelijete pojedinačne sastojke za marinadu po voću. Sobzirom da sam radio s manjom količinom jagoda, ja sam radio obrnutim procesom, 😁 no ukoliko se odlučite za veću količinu svakako prije i prvo razradite sve sirove za mariniranje jagoda, a zatim sve skupa izmiješajte.
Voće kao takvo marinirajte najmanje 30 minuta. Potrebno je malo strpljenja, ali bit ćete nagrađeni izvrsnim voćnim eksplozijama okusa. Začinjeno voće kao takvo možete ostaviti i u hladnjaku preko noći - voće će dosta izgubiti na volumenu (kalirati će) i omekšati, marinirano voće će imati jaču i intenzivniju aromu. Kao takvo i nakon noćenja u hladnjaku možete upotrebljavati kao dodatak i preljev preko kolača, sladoleda, krema na bazi sira ... Voće se može macerirati od nekoliko minuta do nekoliko dana. U izračunavanju duljine maceracije u obzir treba uzeti debljinu kore voća (ako ga ne gulite), mekoću voća, stupanj zrelosti voća i teksturu koju želite postići. Ako macerirate više vrsta voća zajedno, vodite računa o tome kad koje dodajete u tekućinu za maceraciju. Prvo počnite macerirati tvrđe voće i ono s debljom korom, a zadnje u tekućinu dodajte meko voće s tankom korom. Ja sam u ovom slučaju koristio kao doručak i druga verzija u obliku deserta. Kao doručak uz dodatak tučenog vrhnja i mascarponea, maceriranih jagoda i mljevenih keksa. Kao desert macerirane jagode uz dodatak tučenog slatkog vrhnja i čokoladnog namaza s lješnjacima od jednog OPG-a. 

Evo i jednog od primjera i dodatne sirovine koje možete upotrijebiti za maceriranje voća :

Limoncello liker: u posudu dodajte žlicu likera od limuna, što dodaje dodatni okus citrusa i osvježenje.

 Balzamični ocat: U posudu stavite žličicu balzamičnog octa koji lijepo zaokružuje okus jagode i dodaje ugodnu slatku kiselost. 

Papar: Stavite 1/2 žličice mljevenog crnog papra u posudu, što dodaje oštrinu i intenzitet. 

Bosiljak i maslinovo ulje: Stavite u posudu hrpu svježeg bosiljka i žličicu maslinovog ulja. Dodaju ugodnu ljetnu aromu. 

 Bazga: U posudu stavite 2-3 cvijeta bazge, što dodaje ugodnu cvjetnu aromu bazge.Uskoro će i sezona bazge pa se možete i za kombinaciju odlučiti.



Potrebni sastojci :

  • 1 kg svježih i očišćenih jagoda
  • veći svežanj svježeg bosiljka
  • manji svežanj svježe mente (ili melise)
  • nerafiniranog smeđeg šećera ( po ukusu i ovisno o voću koje upotrebljavate)
  • liker od jagode ( po želji)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja (hladno prešano - po želji)
  • 500 g slatkog vrhnja za šlag
  • nekoliko žlica čokoladnog namaza s lješnjakom (po želji i ukusu ) 

 

 



 Postupak:

Jagode dobro operite pod mlazom vode. Očistite od peteljki i dobro posušite. Kako sam naveo u uvodu - ukoliko se odlučite za veću količinu voća tad prvo pripremite marinadu, a zatim sve spojite i povežite. Jagode narežite na ploške srednje debljine , zasladite ih, posipajte sa sitno kosanim svježim bosiljkom i mentom (melisom), dodajte liker po želji i maslinovo ulje. Odložite u hladnjak na 30 minuta najmanje ili nekoliko sati. 

 





Dok se jagode maceriraju (mariniraju) pripremite  ulupajte slatko vrhnje. Po želji ga prethodno možete zasladiti, ali nema potrebe jer će jagode i sirup biti sasvim dovoljno zaslađeno. Na dno stavite tučeno slatko vrhnje. Prelijte s čokoladnim namazom s lješnjakom, dodajte macerirane jagode i odmah poslužite. 

 





Ili kao u kombinaciji za doručak s mljevenim keksom, tučenim slatkim vrhnjem i mascarpone-om i maceriranim jagodama.

 


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)