Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

subota, 4. kolovoza 2012.

Pileći batkovi na talijanski način

U nedostatku inspiracije uhvatio sam se malo udžbenika iz kuharstva i naletio na ovaj fenomenalan recept koji je bio označen "iksom", a isto tako to jelo smo radili na kuharstvu za koje sam se kasnije tek sjetio čitajući recepturu. Mislim da nema sočnijih pilećih batkova od ovih, a sama priprema ovog jela je super jednostavna. Ukoliko se odlučite za pripremu ovog jela savjetovao bih Vam da batkove dan ranije marinirate jer samim time meso će dodatno omekšati i biti će aromatiziranije. Prije dva tjedna bio sam kod bake i dala mi je veću količinu ove domaće tjestenine koju ona ima običaj mijesiti, a isto tako i različite vrste rezanaca za juhu. Ovo joj je bila prva domaća tjestenina koju je napravila jer obično radi samo rezance za juhu. Batkovi nekako najbolje odgovaraju uz ovaj umak i tjesteninu, što ne znači da ne možete upotrijebiti i bilo kakvo drugo meso. Brz, jednostavan i jeftin ručak gotovo za cca 1 sat, ali i manje, ovisi samo količina-normativ koji ćete raditi. Ukoliko se odlučite za bezmesnu varijantu napravite samo umak i poslužite tjesteninu i sezonsku salatu po izboru - pogodno je za vegetarijance, ali i za one koji malo žele predahnuti od mesa.


Sastojci :

1,5 kg pilećih batkova
Mediteranska mješavina začina, sol i crni mljeveni papar ( za mariniranje batkova )
1, 5 l mesnog ili povrtnog temeljca

500 g domaće ili kupovne tjestenine ( široka-čipkasta tjestenina )
oštro brašno
ulja po potrebi



Sastojci za mediteranski umak :

3 srednje glavice crvenog luka
2 veće svježe paprike
4 svježe srednje rajčice
800 ml pasirane rajčice
3 režnja češnja-češnjaka
1 puna čajna žlica mediteranske mješavine začina
1 puna čajna žlica šećera kristala
sol i crni mljeveni papar po ukusu


Postupak :

Pileće batkove prvenstveno prije svega pregledajte da nema ostatka perja ( jer kad god kupujem piletinu nailazim na jako loše i polovično-"aljkavo" očišćene piliće).Ukoliko ne možete sve dlake ukloniti upotrijebite kuhinjsku pincetu ili upotrijebiti upaljač. Batkove dobro posolite i popaprite, te dodajte mediteransku mješavinu začina.Sve začine dobro utrljajte u meso, te ih marinirajte dan ranije ili ostavite pola sata da odstoje.



Pripremite dublju posudu, te u nju dodajte ulje. Svaki batak uvaljajte u oštro brašno, te ih sotirajte na masnoći sa svih strana sve dok batkovi ne dobiju zlatno-smeđu boju.


Sotirane batkove izvadite van iz posude te ih odložite na tanjur. Na preostalu masnoću od sotiranja dodajte temeljac, te ostavite da se ukuha.


Nakon što se ukuhalo u temeljac dodajte batkove i podlijte s vinom, te kuhajte tako sve dok batkovi ne omekšaju i ne budu gotovi.



Za umak sitno nasjeckajte crveni luk, papriku očistite, te narežite na žlijen. Luk pirjajte na plitkoj masnoći sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte narezanu papriku.



Malo posolite da povrće pusti vodu, a pred kraj podlijte s pasiranom rajčicom.Kad ukuha dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak.Nakon toga dodajte blanširane i oguljene rajčice koje ste narezali na kockice srednje veličine. Također ih dodajte umaku, te ostavite da se kuha na laganoj vatri.




Tekućina u kojoj se kuhaju batkovi upotrijebiti ćemo za umak. Pirjani luk i papriku, pasiranu rajčicu podlijevajte s tekućinom od batkova, a pred sam kraj začinite i doradite okus. Umak ostavite da se dobro reducira. Ukoliko Vam ostane viška tekućine u kojoj su se batkovi kuhali nemojte je bacati i nemojte batkove vaditi iz nje jer će batkovi stajanjem izvan te tekućine stvrdnuti se i postati će suhi.
Uz sve to poslužite kuhanu tjesteninu. Poslažite batkove na tjesteninu, te obilno prelijte s umakom.
Poslužite toplo po želji i ukoliko hoćete sezonsku salatu po izboru.







 Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)