U Italiji je prije mnogo godina bio običaj da žene prave domaću tjesteninu na bilo koji način, a jedni od najpoznatijih su tortelini koje oni nazivaju "ljubavnim zamotuljcima" iz razloga što je u njih unešeno mnoštvo ljubavi,truda, a svaka obitelj ima svoj recept i svoju tradiciju rada. Danas u Italiji ih jako rijetko svaka domaćica ili poslovna žena radi jer jednostavno životni tempo se jako promijenio i ljudi nemaju vremena za domaću proizvodnju, te sežu ka kupovnim proizvodima. Isto tako prije mnogo godina i desetljeća u Italiji se jako slabo konzumiralo meso, nije bilo dostupno kao što je to danas, pa su tada radili razno-razne nadjeve koji su se sastojali uglavnom od povrća među kojima su bili najznačajniji parmezan, rajčica i maslinovo ulje, a među ostalom i dan danas ih upotrebljavaju u velikim količinama. Ovog puta pridonosim jedan vrlo jednostavan, no opet jedan od recepata gdje je potrebno naravno ukoliko želite izradite domaće torteline. Nemam izradu tjestenine, no na blogu će osvanuti i poseban jedan recept u kojemu ću Vam slikovno objasniti koliko su zapravno jednostavni za pripremu. Ja sam svoje punio sa šunkaricom, parmezanom, solju, paprom, maslinovim uljem i krušnim mrvicama, a možete ih puniti i jednim od nadjeva,a taj je : mljevena svinjetina, parmezan, aceto balsamico i malo grisa koji će upiti vlagu od mesa i nadjev neće biti gnjecav i tokom kuhanja neće curiti van. Obožavam talijansku kuhinju i njezine specijalite, pa eto ovo je moj skromni prilog, a Vi si dajte mašti na volju. ;) Sastojci potrebni za domaće torteline :
200 g glatkog brašna
2 jaja + 1 žumanjak ( po mogućnosti domaćih jaja, a žumanjak jedan možete i ne morati dodati, ovisno o boji tjestenine i koliko su domaća jaja zaista "žute" i kvalitetne boje )
2 jušne žlice maslinovog ulja
prstohvat soli
..........................................................
Sastojci potrebni za nadjevanje tortelina :
400 g šunkarice
1 puna jušna žlica ribanog parmezana
sol ( po potrebi i ukusu )
bijeli mljeveni papar ( po ukusu )
1 jušna žlica maslinovog ulja
krušnim mrvica ili grisa po želji i potrebi
..........................................................
Sastojci potrebni za umak od gljiva :
800 g svježih šampinjona
1 veća glavica crvenog luka
1 dl bijelog vina
300 ml povrtnog temeljca ili vode
1/2 čajne žlice mljevene slatke paprike
2-3 jušne žlice glatkog brašna
soli i bijelog mljevenog papra po ukusu
..........................................................
Postupak :










Obožavam domaću tjesteninu, neusporedivo je bolja od kupovne. Živjela sam nekoliko mjeseci u srednjoj Italiji i posebno su me oduševljavali dućančići pasta fresca! Navodno su punjenja dobro čuvane obiteljske tajne! :) Nedavno sam raviole punila sirom i sušenim rajčicama. Ma čovjek može zaista dati mašti na volju! Imaš li neki savjet kako postići da tjestenina nije pretvrda?
OdgovoriIzbrišiU pravu si, kako god okreneš s tjesteninom imaš bezbroj opcija i s čime je god kombiniraš ne možeš pogriješiti, zato i obožavam talijansku kuhinju.Kad radim tjesteninu gotovo pa uvijek na 100 g brašna stavljam jedno cijelo jaje, ovisno i kakva su jaja ( mala, velika, žuta, manje žuta); u slučaju da su jaja blijeda možeš uvijek na jedno jaje dodati dodatni žumanjak. Tijesti zna biti pretvrdo i kada se dosta dugo mijesi, a i kod dizanog je ista stvar, tj. što ga više mijesiš tijesto će biti žilavije. Ja sam praksom stekao tzv. mjeru "odokativno". Tvrđu tjesteninu preferiram kod onih sitnijih rezanaca za juhu. Jel dodaješ i vode u tijesto? Neki dan sam radio domaću tjesteninu za lazanje bez jaja, uz dodatak maslinovog ulja i badema i bilo je dosta mekano tijesto s obzirom kako nemam onaj mali stroj za izradu tjestenine. ;) Eto nadam se da sam ti barem malo olakšao i pomogao. Sve je preksa koja dolazi s godinama.
OdgovoriIzbriši