Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

nedjelja, 9. prosinca 2012.

Ljubavni zamotuljci u umaku od gljiva

U Italiji je prije mnogo godina bio običaj da žene prave domaću tjesteninu na bilo koji način, a jedni od najpoznatijih su tortelini koje oni nazivaju "ljubavnim zamotuljcima" iz razloga što je u njih unešeno mnoštvo ljubavi,truda, a svaka obitelj ima svoj recept i svoju tradiciju rada. Danas u Italiji ih jako rijetko svaka domaćica ili poslovna žena radi jer jednostavno životni tempo se jako promijenio i ljudi nemaju vremena za domaću proizvodnju, te sežu ka kupovnim proizvodima. Isto tako prije mnogo godina i desetljeća u Italiji se jako slabo konzumiralo meso, nije bilo dostupno kao što je to danas, pa su tada radili razno-razne nadjeve koji su se sastojali uglavnom od povrća među kojima su bili najznačajniji parmezan, rajčica i maslinovo ulje, a među ostalom i dan danas ih upotrebljavaju u velikim količinama. Ovog puta pridonosim jedan vrlo jednostavan, no opet jedan od recepata gdje je potrebno naravno ukoliko želite izradite domaće torteline. Nemam izradu tjestenine, no na blogu će osvanuti i poseban jedan recept u kojemu ću Vam slikovno objasniti koliko su zapravno jednostavni za pripremu. Ja sam svoje punio sa šunkaricom, parmezanom, solju, paprom, maslinovim uljem i krušnim mrvicama, a možete ih puniti i jednim od nadjeva,a taj je : mljevena svinjetina, parmezan, aceto balsamico i malo grisa koji će upiti vlagu od mesa i nadjev neće biti gnjecav i tokom kuhanja neće curiti van. Obožavam talijansku kuhinju i njezine specijalite, pa eto ovo je moj skromni prilog, a Vi si dajte mašti na volju. ;)


Sastojci potrebni za domaće torteline :

200 g glatkog brašna
2 jaja + 1 žumanjak ( po mogućnosti domaćih jaja, a žumanjak jedan možete i ne morati dodati, ovisno o boji tjestenine i koliko su domaća jaja zaista "žute" i kvalitetne boje )
2 jušne žlice maslinovog ulja
prstohvat soli


..........................................................

Sastojci potrebni za nadjevanje tortelina :

400 g šunkarice
1 puna jušna žlica ribanog parmezana
sol ( po potrebi i ukusu )
bijeli mljeveni papar ( po ukusu )
1 jušna žlica maslinovog ulja
krušnim mrvica ili grisa po želji i potrebi 

..........................................................

Sastojci potrebni za umak od gljiva :

800 g svježih šampinjona
1 veća glavica crvenog luka
1 dl bijelog vina
300 ml povrtnog temeljca ili vode
1/2 čajne žlice mljevene slatke paprike
2-3 jušne žlice glatkog brašna
soli i bijelog mljevenog papra po ukusu

..........................................................


Postupak :

Brašno prosijte, te ga stavite na radnu površinu. U sredini brašna napravite malenu izdubinu, te dodajte jaja, maslinovo ulje, sol i umijesite tvrđe tijesto.
Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se tijesto odmara najmanje pola sata.
E sada dolazimo do postupka izrade tortelina. Tijesto razvljajte na 1 cm debljine, a možete iz izrezivati onim običnim okruglim modlicama ili modlica u obliku cvijeta i sl. 
Šunkaricu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu, dodajte po potrebi soli i mljevenog bijelog papra, parmezana, maslinovog ulja, a krušnih mrvica ili grisa dodajte po potrebi. Morate dobiti nadjev sličan pašteti, no opet malo gušći.
Na svaki izrezani komad tjestenine dodajte malo nadjeva, a rubove tjestenine premažite s malo vode.
Svaki izrezani krug preklopite da dobijete oblik polumjeseca, a rubove tjestenine gdje se nalaze uglovi opet premažite s vrlo malo vode, te ih dobro zalijepite.
Kao takve možete ih smrznuti ili odmah skuhati, bitno je da budu al dente kuhani.

Za umak od gljiva crveni luk sitno nasjeckajte na kockice, te ga stavite pirjati na ulje i pirjajte ga sve dok ne postane staklast.


Dodajte narezane gljive i pirjajte ih sve dok ne uvenu. Podlijte s bijelim vinom, dodajte navedene začine i mljevenu slatku papriku.
Pred sam kraj kuhanja i kad gljive u potpunosti omekšaju poštaubajte s brašnom i ostavite da se kao takvo vrlo kratko proprži pazeći da Vam ne zagori. Dodajte temeljac i nastavite s kuhanjem još 10-tak minuta. Dok se bude kuhalo vidjeti ćete treba li naknadno dodavati temeljca ili vode.


Oboje poslužite toplo, uz čašu bijelog vina i obilato posipajte ribanim parmezanom. Po želji poslužite uz sezonsku salatu.



Bon Appétit





2 komentara:

  1. Obožavam domaću tjesteninu, neusporedivo je bolja od kupovne. Živjela sam nekoliko mjeseci u srednjoj Italiji i posebno su me oduševljavali dućančići pasta fresca! Navodno su punjenja dobro čuvane obiteljske tajne! :) Nedavno sam raviole punila sirom i sušenim rajčicama. Ma čovjek može zaista dati mašti na volju! Imaš li neki savjet kako postići da tjestenina nije pretvrda?

    OdgovoriIzbriši
  2. U pravu si, kako god okreneš s tjesteninom imaš bezbroj opcija i s čime je god kombiniraš ne možeš pogriješiti, zato i obožavam talijansku kuhinju.Kad radim tjesteninu gotovo pa uvijek na 100 g brašna stavljam jedno cijelo jaje, ovisno i kakva su jaja ( mala, velika, žuta, manje žuta); u slučaju da su jaja blijeda možeš uvijek na jedno jaje dodati dodatni žumanjak. Tijesti zna biti pretvrdo i kada se dosta dugo mijesi, a i kod dizanog je ista stvar, tj. što ga više mijesiš tijesto će biti žilavije. Ja sam praksom stekao tzv. mjeru "odokativno". Tvrđu tjesteninu preferiram kod onih sitnijih rezanaca za juhu. Jel dodaješ i vode u tijesto? Neki dan sam radio domaću tjesteninu za lazanje bez jaja, uz dodatak maslinovog ulja i badema i bilo je dosta mekano tijesto s obzirom kako nemam onaj mali stroj za izradu tjestenine. ;) Eto nadam se da sam ti barem malo olakšao i pomogao. Sve je preksa koja dolazi s godinama.

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)