Kad Vam je kućni budžet pri samom vrhuncu, "visoki" dan u mjesecu i kad nemate gotovo pa ništa u hladnjaku onda na red dolaze ovakva jela koja su u jednu ruku opet tako jednostavna, a opet malo drugačija.Ovo su posljednja tri recepta iz 2012.g., a zatim idemo s drugim novim receptima.
Sotirana pileća prsa s krumpirima
Sastojci :
1 kg pilećih prsa
1/2 jušne žlice mješavine meditaranske mješavine za začine
100 g maslaca
800 g krumpira
...............................................
Postupak :
Pileća prsa odvojite od kostiju i suvišne masnoće. Posolite ih, posipajte mediteranskom mješavinom začina i ostavite da kao takve stoje najmanje pola sata.
Krumpire ogulite, narežite na željene komade, posolite i ostavite da odstoje kako bi pustili vodu i škrob.
U posebnoj tavici zagrijate malo ulja, te sotirajte pileća prsa.
Tokom sotiranja prekrijte ih aluminijskom folijom kako bi se meso na takav način uparilo i bilo što prije termički obrađeno.
Kad piletina bude na pola termički obrađena dodajte polovicu maslac u tavu, te kad se maslac otopi tom masnoćom prelijevajte piletinu. Pripazite da je ne prepečete inače ćete dobiti suhe komade mesa.
Krumpire ispecite na oubičajeni način, te kad dobije lijepu zlatno-smeđu koricu, na krumpire poslažite komade sotiranih pilećih prsa, prekrijte aluminijskom folijom i vratite natrag u pećnicu na nekakvih dodatnih 10-15 minuta.
Na kraju priče to bi sve trebalo izgledati ovako :
Nisam htio ništa posebno na tanjur stavljati, već sam ostavio tako u posudi u kojoj se sve peklo, da si svatko uzima koliko i što hoće.
Ukoliko imate korjenastog povrća možete ga slobodno dodati tokom pečenja krumpira, radi boljeg okusa.
Pileća prsa su savršeno pečena i sočna u sredini kako bi i trebalo biti.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu po želji.
Krumpiri na dva načina
Sastojci potrebni za "pole" krumpira :
500 g krumpira ( crvenoga, taj je najbolji za pečenje )
1 manja glavica svježeg češnjaka
250 g slanine
.................................................
Sastojci potrebni za premaz krumpira :
1 kiselo vrhnje ( 180 ml )
1/2 čajne žlice majčine dušice i timijana
veći prstohvat sušenog vlasca
soli i bijelog mljevenog papra po ukusu
.................................................
Postupak :
Krumpire dobro operite pod vodom, prerežite ih na polovine, posolite i ostavite 10-tak minuta da odstoje kako bi pustili vodu i škrob.
Poslažite ih u tepsiju, dodajte režnjeve češnja češnjaka. Ja sam stavio i kožu od slanine zbog boljeg okusa i mirisa koji će krumpiri dobiti od slanine.Prekrijte ih aluminijskom folijom, te kao takve pecite oko 30 minuta u pećnici.
Dok se krumpiri peku, u posebnoj zdjelici izmiješajte kiselo vrhnje sa svim navedenim začinama. Slaninu narežite na veće kocke.
Krumpire izvadite van iz pećnice, te ih premažite s kiselim vrhnjem u koje ste dodali mješavinu začina.
Kao takve pecite ih u pećnici dodatnih 15-20-tak minuta ili sve dok slanina ne dobije zlatno-smeđu boju i koricu, a kiselo vrhnje sve dok se ne zapeče.
Pikantni pečeni krumpiri sa slaninom
Sastojci :
1 kg krumpira
1/2 čajne žlice mediteranske mješavine začine
300 g slanine
ulja po potrebi
Postupak :
Krumpire narežite na ribežu. Posolite ih, te posipajte mediteranskom mješavinom začina i ostavite da odstoje kako bi krumpiri pustili vodu i škrob. U tepsiji poslažite krumpire, dodajte slaninu narezanu na tanke kriške,prekrijte ih odgovarajućim poklopcem, te stavite ih peći oko 30-tak minuta.
Pecite ih oko 40-tak minuta ili sve dok krumpiri ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Uz pole krumpira i ovaj pikantni krumpir napravio sam i klasičnu karameliziranu juhu od domaće rajčice s domaćom taranom, a recept za nju imate na ovom linku.
Sve poslužite dok je toplo uz sezonsku salatu po izboru.
Bon Appétit
Odličan blog! Recepti mi se jako sviđaju i jedva čekam krenuti s isprobavanjem :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti Nina, drago mi je da sam zadovoljio tvoje kriterije. ;)
OdgovoriIzbriši