Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

nedjelja, 16. ožujka 2014.

[Dan svetog Patrika:] Colcannon s pivskim gulašem

Sutra, točnije svake godine 17. ožujka obilježava se svetkovina sv. Patrika koji je najznačajniji za Irsku i šire. S obzirom kako blagdan uvijek pada tokom korizme i posta, Irci na taj dan prekidaju s postom. Običaj je otići u crkvu u prijepodnevnim satima, dok se u poslijepodnevnim satima održavaju društevna događanja i druženja koja uključuju i njihove razno-razne specijalitete pripremljene od kupusa, kelja i slanine.Iako s mojeg stajališta i gledišta ne sviđa mi se što se na taj dan prekida post i korizma da bi se na taj pojedinci doslovno "ubijali" od hrane, a sve do kraja posta i korizme konzumirali posnu hranu.Uostalom što je post? Ovisi kako na to gledate. Za mene je onaj pravi post - kruh i voda.To mi nekako djeluje licemjerno, no s obzirom kako pod postom i odricanjem tokom korizme ima više načina kao npr.neki od ljudi su odlučili smanjiti konzumiranje cigareta, alkohola, ići češće u crkvu, odreći se slatkiša... Osobno uvijek gledam kako nije grijeh ono što ide u usta, već što izlazi iz njih, no svatko ima pravo na svoj odabir i u to jednostavno ne želim ulaziti.

Sve je u znaku djeteline i zelene boje, koje su postale blagdanski, ali i nacionalni simboli stoga što je po predaji sv. Patrick uz pomoć djeteline s tri lista ljudima objašnjavao presveto trojstvo, odnosno temeljnu kršćansku spoznaju da je bog jedan, a u njemu su tri osobe, otac, sin i duh sveti.
Tako su tradicionalno, 17. ožujka u čast sv. Patricka muškarci ukrašavali revere, šešire ili kape stručkom zelene djeteline, djevojke stavljale zelene vrpce u kosu, a djeca nosila trobojne, zeleno-bijelo-narančaste bedževe. 
Zahvaljujući svojem uzornom životu, predanom misionarstvu i čudima (Sv. Patrik istjerao je sve zmije i ostale otrovne životinje iz Irske) proglašen je svecem, zaštitnikom Irske. U njegovu počast Irci su 17. ožujka, dan njegove smrti i uzašašća na nebo, proglasili blagdanom, Danom sv. Patricka.  

Tako da sam se odlučio da napokon i na vrijeme objavim jedan recept posvećen Irskoj i sv. Patriku uz klasični colcannon s pivskim gulašem i jednostavnom salatom od luka ( srebrenca i ljubičastog jer ih smatram vrlo "pogodnim" za želudac. Ne sjedaju teško na želudac, nećete imati žgaravicu i nadutost u želudcu, dapače, ukusni i imaju finu i blagu aromu). I naravno nemojte zaboraviti na Guiness koje je njihovo, Irsko tradicionalno pivo. :) 
S obzirom kako mi kombinacije kašice s krumpirom nisu nepoznanice, baš kao i dodatci uz njih tipa graška, mrkve ili karameliziranog luka, ovdje možete vidjeli jednu vrlo sličnu kombinaciju. 

http://fashionable-food-on-my-way.blogspot.com/2013/03/povrcemeso-i-glazir-glazirane-mesne.html#.UyXMm86F6zZ


Sastojci potrebni za colcannon :


  • 1 kg bijeloga krumpira + ( maslaca i vrućeg mlijeka po potrebi - uobičajeno kako već i radite kašicu od krumpira )
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 200 g sušene slanine
  • 1 manja glavica svježeg kupusa
  • 1 veća glavica svježeg kelja

Sastojci potrebi za pivski gulaš :


  • 500 g svinjetine ( koristio sam od buta - ukoliko ne konzumirate svinjetinu slobodno je možete zamijeniti samo s junetinom )
  • 800 g junetina ( također but )
  • 2 veće glavica crvenoga luka
  • 3 veće svježe mrkve ( izrezane na kockice srednje veličine )
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 1 jušna žlica mljevene slatke paprike ( možete kombinirati i ljute mljevene paprike)
  • 1 čajna žlica šećera kristala
  • 3-4 manja lista sušenoga lovora
  • 3 dl vode
  • 3 dl crnog piva ( Guiness)
  • sol, mljeveni crni papar ( po ukusu i potrebi )

Sastojci potrebni za salatu od luka :


  • 300 g luka srebrenca
  • 150 g ljubičastog luka
  • 1 jušna žlica svježeg ili sušenoga kopra
  • 150 g kapara
  • 2 vrećice majoneze (2 x 80 g )
  • 1 jogurt ( 180 ml )
  • sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu i potrebi )


Postupak : 

Svinjsko i juneće meso narežite na sitnije kockice, te ih uvaljajte u oštro brašno.


Na plitku masnoću dodajte meso, te ga pržite na srednjoj vatri, miješajući sve dok se ne iskaramelizira i dobije zlatno-smeđu boju. Ukoliko Vam i uhvati na dnu posude u kojoj ćete popržiti meso neka Vas ne zabrinjava jer u tome i leži onaj posebni kako ga ja znam nazvati "šmek" koji doprinosi boljem ukusu umaka. Dodajte nasjeckanoga crvenog luka, vrlo malo posolite i pirjajte cca 5 minuta, a zatim dodajte listove lovora.



Kad se luk iskaramelizira, podlijte s vodom, te nastavite s kuhanjem, sve dok ne dobijete gušću konzinstenciju. Pred kraj ubacite nasjeckanu mrkvu, dodajte sve navedene začine i ubacite meso. Kuhajte sve dok meso ne omekša. Dodajte pasiranu rajčicu ( ona sprječava raspadanje mesa i povrća ), te podlijte s pivom i kuhajte još cca 7 minuta.



I pred sam kraj izgled gulaša :




 
Za salatu obje vrste luka nasjeckajte kao za standardnu krumpir salatu. 
Dodajte majonezu, jogurt, sve navedene začine i sitnije kosane kapare.







Salatu prije posluživanje ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i da se arome što bolje povežu. 



Kašicu od krumpira pripremite na uobičajeni način. Kad se krumpir skuha, prelijte ga s kipućim mlijekom. Na taj način u krumpiru neće biti nepotrebnih grudica, a i biti će mnogo kremastiji i neće biti čak potrebe da dodajte bilo koju masnoću tipa margarina, maslaca, ulja ili čega već imate naviku i običaj u dodavanju kašice od krumpira. 

I pred sam kraj pripremite dodatak uz kašicu od krumpira. Slaninu nasjeckajte na sitnije kockice i stavite je na plitku masnoću da se u potpunosti preprži. Masnoću dodajte jedino ukoliko je slanina mesnatija kako ne bi tokom prženja zagorjela.




Na ostatak masnoće dodajte sitno sjeckanog crvenog luka, vrlo ga malo posolite da što prije pusti vodu, a zatim dodajte svježeg ribanog kupusa, te ga pirjajte sve dok ne omekša. 





Na ispirjani kupus dodajte kelj kojega ste prethodno dobro oprali pod mlazom mlake vode i nasjeckali na sitnije rezance. Pirjajte sve zajedno dok kelj ne omekša. Kad se ohladi u to dodajte prethodno prepržnu slaninu i dobro promiješajte.


Na tanjure poslažite kašicu od krumpira u kojoj možete napraviti manju udubinu, te dodati rastopljenoga maslaca, a sa strane kao tzv. prilog od kupusa, kelja i slanine. 






Bon Appétit


4 komentara:

  1. Gulaši su mi inače omiljeni, tako da mi se i ovaj sviđa. Sve izgleda jako fino pripremljeno.
    I ja se slažem da grijeh ne ide u usta, nego iz njih.

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo mi se baš sviđa, miriši na bakinu kuhinju, iako mi baka nije Irkinja ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ahaa, its pleasant dialogue on the topic of this post here at
    this web site, I have read all that, so now me also commenting at this place.


    Also visit my site gry

    OdgovoriIzbriši
  4. I like to read your article. I really enjoyed ...

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)