Tipični američki klasik koji se naširoko i navisoko udomaćio u našim kuhinjama, doduše kako kod koga, jer jedna većina i dalje je najvjernija publika klasičnog cheesecake-a i uvijek mu se vraća, bilo da govorimo o klasičnom ili uz dodatak razno raznih voćnih, ali i čokoladnih kombinacija. Druga većina isproba cheesecake i nikad mu se više ne vrati - ovisno da li su ljubitelji takvih slastica ili jednostavno im recept ne uspije pa odustanu odmah u startu, što ne znači da mu ne treba dati još jednu priliku, svatko je zaslužuje, a naročito ovaj cheesecake, vjerujte! 😁
Ja spadam u onu jednu većinu ljudi koji mu se uvijek vrati, a to samo iz prostog i banalnog razloga jer je univerzalan. Univerzalan u smislu sira koji je neutralnog okusa, a kad imate sirovinu koja je neutralnog okusa tada Vam samo nebo može biti granica. Sir podnosi kao što i sami znate slatko i slano, baš kao npr. slanutak, kukuruz, lubenica, avocado,butternut tikva, tjestenina (svih oblika) itd. Svi navedeni (kojih sam se trenutačno mogao sjetiti) su neutralnog ukusa, te Vam mogu poslužiti i kao slatka i kao slana varijanta, ovisno koji tip više preferirate?! Zar to nije predivno? 😀❔❕ Te tzv. "univerzalne sirovine" otvaraju i proširuju vidike u gastronomiji, vrlo su zanimljive za rad, pristupačne i jedinstvene.
Na blogu možete pronaći prethodne dvije verzije cheesecake-a ;
[3,2,1 PECI :] Plazma cheesecake
[Audicija 3,2,1 PECI ! :]Pečeni cheesecake s curdom od naranče
Ova verzija uz dodatak oreo keksa i nutelle mi je još draža verzija. Ma lažem samoga sebe 😄😁 , jer svaka objavljena verzija (ova je treća) je odlična i unikatna na svoj način i ovisno kakvu vrstu cheesecake-a volite. Čizika zna biti dosta podcijenjena i znamo je olakotno prihvaćati, a u većini slučajeva koliko god da je puta napravimo zna biti drugačija i totalno kontradiktorna svim prethodnim verzijama. To najčešće i uglavnom dolazi jer upotrebljavamo npr. drugu vrstu keksa,a tada i normativ maslaca neće biti jednak ili se podudarati s receptom. Ovdje se stvari mogu donekle i koregirati s time da dodate ili oduzmete određenu količinu maslaca i to na način sve dok ne dobijete smjesu od maslaca i keksa koju možete lagano utisnuti u kalup za tortu, te da je mrvičaste strukture. Kada je riječ o siru koji upotrebljavate za cheesecake on u većini slučajeva bude uvijek problematičan i to u smislu da konzinstencija kreme od sira bude grudičasta, previše se smjesa obradi mikserom, pa tokom pečenja cheesecake popuca uglavnom i najčšće po sredini, bude prepečen, suh i dosta mrvičast,a isto tako treba uzeti u obzir pečenje, hlađenje i noćenje kolača.
Kad radite cheesecake i zadovoljni ste svim omjerima i pečenjem(kompletno cijelim receptom), zapišite si recept, a pogotovo za koju vrstu krem sira se budete odlučili. Sirni namaz koji upotrebljavate uvijek mora biti isti, kako ne biste dobili sve one negativne stavke koje sam prethodno naveo. Još jedna vrlo bitna stavka je ta da cheesecake uvijek pečete u vodenoj kupelji jer taj način je najispravniji i najkvalitetniji. Zadržati ćete kremoznost glavne kreme od sira, nećete ga presušiti ili prepeći i ravnomjerno će se dignuti i sa svih strana podjednako karamelizirati što najviše ovisi o pećnici kakvu imate (to ćete najbolje znati iz vlastitog iskustva). Osim svega navedenoga bitno je da nakon pečenja cheesecake ostavite u pećnici s poluotvorenim vratima kako bi zadržao svoju formu i estetski izgled i to najmanje jedan sat. Ukoliko ga odmah izvadite van iz pećnice on može doživjeti temperaturni šok i "pasti" što naravno nikome nije u interesu,kao i najbitnija stavka da smjesu od sira ne obradite previše mikserom, već samo da se sirovine povežu.
Ovaj cheesecake sastoji se od hruskave podloge s oreo keksima, te jedne bazne kreme od sira koja je podijeljena na dva dijela s jednom u koju nutella. Osim nutelle možete koristiti i bilo koji drugi čokoladni namaz s lješnjacima, pa čak i nougat namaz dolazi u obzir. Na vrhu je klasični čokoladni ganache, a što se aranžiranja i ukrašavanja samog kolača tiče,to sami presudite i napravite nešto novo i unikatno. Ovog puta sam cheesecake pekao klasično (što me ugodno iznenadilo - nije bio suh i mrvičast,baš naprotiv i to u sredini, dok je izvan kalupa bio mrvičast i suh - jer očigledno je da sirovine sobne temperature, a i odabrani sir igraju jako veliku ulogu u ovoj slastici), a zadnju i ujedno treću verziju koja se peče u vodenoj kupelji će s vremenom biti objavljeno, a sad idemo na recept! 😉
Sastojci potrebni za podlogu od keksa : (kalup 30")
- 300 g mljevenog oreo keksa
- 150-180 g maslaca (ovisno o keksu ili onoliko da dobijete smjesu koja će biti mrvičasta i koju ćete moći utisnuti u kalup)
Preostali potrebni sastojci:
- 480 g sirnog krem namaza(pronađite koji će Vam najbolje odgovarati i njega se uvijek držite ; ja sam koristio jednu vrstu krem sir iz Interspara koji mi se pokazao jako dobrim i kremastim)
- 4 jaja (M veličine, sobne temperature)
- 100 g šećera u prahu
- 60 g slatkog vrhnja za šlag + 1 velika jušna žlica slatkog vrhnja
- 1 manji štapići vanilije (ili 1 jušna žlica ekstrakta od vanilije)
- 75 g nutelle (ili nekog drugog čokoladnog namaza)
- + malo maslaca (za premazivanje kalupa)
Sastojci potrebni za čokoladni ganache:
- 200 g tamne čokolade (min 50% kakaa)
- 200 g slatkog vrhnja za šlag
Postupak:
Prije samog početka pripreme pobrinite sa da su svi sastojci sobne temperature (barem pola sata sve si pripremite,izvažite i ostavite vani na sobnoj temperaturi). Zagrijte pećnicu na 170 C. Pleh-kalup za tortu lagano premažite maslacem. Izrežite masni papir po dimnezijama kalupa, te ga stavite na premazani kalup, te još jednom lagano premažite maslacem, uključujući i stijenke kalupa. U food procesor ubacite oreo kekse, te ih ispulsirajte sve dok ne postanu mrvice, ili kupite već unaprijed mljeveni oreo keks. U mljeveni keks ubacite maslac i još jednom ispulsirajte da se keks poveže s maslacem. Istresite u kalup, te rukama lagano utisnite, ne previše, niti premalo. Ukoliko ga jako utisnite možete dobiti jako tvrdu podlogu, a ukoliko je premalo utisnite možete dobiti smjesu koja se neće povezati, te će se tokom posluživanja raspadati. Pecite u pećnici na cca 12 minuta, izvadite van i dobro ohladite.
U procesor ubacite krem sir, jaja, šećer, 60 g slatkog vrhnja za šlag i štapić vanilije ili ekstrakt vanilije. Ispulsirajte vrlo kratko, tek toliko da se sirovine povežu i da dobijete homogenu smjesu. Dobivenu kremu od sira izvažite ili podijelite na dva jedna dijela. U jedan dio kreme dodajte nutellu i 1 punu jušnu žlicu slatkog vrhnja za šlag, te još jednom lagano ispulsirajte. Na ohlađenu podlogu stavite prvo kremu (bijelu), a zatim onu s nutellom. Rukom kalup lagano protresite, te stavite na pečenje. Kod pečenja ovog cheesecake-a možete koristiti nekoliko načina, pa si odaberite koja Vam opcije najbolje odgovaraju, a one su :
180 C - 30 minuta, 150-30 minuta ili 30-40 minuta na 150C.
Meni osobno kad pečem cheesecake-ove volim ih peći na slabijoj temperaturi, dok su pripremljeni na vodenoj kupelji - može ići i malo veća temperatura. Nakon što je pečen, ostavite ga i dalje u pećnici i to najmanje 1 sat s poluotvorenim vratima. Tek nakon što se dobro ohladio možete ga izvaditi van, te prebacite u hladnjaku i neka ostane tijekom noći.
Sutradan izvadite iz hladnjaka cheesecake i ostavite najmanje pola sata da odstoji na sobnoj temperaturi. U posebnu posudu stavite slatko vrhnje te ga zagrijte do točke vrenja. Čokoladu izlomite na sitnije komade, a zatim ubacite u slatko vrhnje i ostavite 1-2 minute na takav način, a zatim pjenjačom dobro izradite pazeći da u čokoladni ganache "ne unesete" previše zraka miješajući i kako ne biste dobili vrlo pjenušavu smjesu, tj. vrlo lagano izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu i sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
Zalijte cheesecake s čokoladnim ganache-om i ostavite vani da se ohladi. Prebacite u hladnjak da se u potpunosti stegne. Cheesecake pažljivo odvojite od kalupa, te ukrasite i aranžirajte po vlastitim željama ili zahtijevima! 😁
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!