Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 4. svibnja 2012.

Odresci u pivu s tri vrste priloga



Puno puta sam se nećkao hoću li praviti meso u umaku od piva i eto došlo je i ovo jelo na red. Kao prilog sam mislio koristiti kelj pupčar ( prokulicu), no u cijelom Osijeku i bilo kojem trgovačkom lancu nisam našao niti smrznutu, a kamo li svježu, tako da sam kupio mješavinu povrća u kojoj ima i prokulice, svježe paprike, crvenog luka, mahuna... Kad se odlučite napraviti ovaj umak kupite što manje gorko pivo jer će Vam u protivnom i umak biti gorak. Koristio sam Pan ono obično.


Sastojci : 

1 kg svinjetine ( ruža - dio buta )
0,7 dl piva ( što manje gorkog uzmite )
200 g svježeg peršinovog lišća
oštro brašno po potrebi
sol, bijeli mljeveni papar, Vegeta
voda po potrebi

Sastojci za njoke:

1 kg krumpira ( kupite žuti krumpir jer u njemu ima najviše škroba i najbolje odgovara za njoke )
2 jaja
100 g kukuruznog brašna
50 g glatkog brašna
1 čajna žlica mljevenog muškatnog oraščića
pola jušne žlice soli

Dodatni sastojci za treći prilog:

500 g mješavine povrća
100 g maslaca
soli po potrebi


Postupak:

Svinjskim odrescima uklonite suvišnu masnoću, zarežite žilice, te ih potucite sa batom za meso s obje strane. Svaki odrezak uvaljajte u oštro brašno. U posebnoj posudi u kojoj ćete sotirati meso dodajte ulja tek toliko da prekrije dno posude. Na vruće ulje stavljajte odreske i sotirajte ih sa obje strane sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.






Svaki prženi odrezak prebacite na tanjur, a na ostatak masnoće dodajte prvu polovicu piva, te ostavite da ukuha oko 10-tak minuta.


Odreske vratite natrag, te ih ostavite da pirjaju oko 20 minuta.



Peršinovo lišće sitno nasjeckajte. Podlijete sa drugom polovicom piva, te dodajte vodu i sve navedene začine. Pomoću viljuške sa mesa stružite brašno kako bi se umak zgusnuo, te povremeno tresite posudu. Pred sam kraj doradite okus jela i dodajte sitno sjeckano peršinovo lišće.






Krumpire dobro operite i stavite ih u vodu i malo posolite.Za njoke upotrijebite žuti krumpir jer sadržava najviše škroba pa ćete manje dodavati kasnije brašna tokom miješanja tijesta, dok recimo koristite drugu sortu krumpira tražiti će više brašna, njoki će biti vodeni.



Krumpir dobro ocijedite, te još dok je topao ogulite i propasirajte baš kao i za kašicu od krumpira kada radite.Krumpir gulite kako Vam je prikazano na fotografiji : zabodite viljušku u krumpir, a sa nožem skidajte koru.


 Krumpir ne morate u potpunosti izgnječiti, dapače poželjno je i da ostani mali komadići nerazrađenog krumpira. Dodajte brašna, jaja, muškatni oraščić i sol te umijestite glatko tijesto.




Podijelite ga na dva dijela, a zatim u nekoliko "valjaka" koje trebate razvaljati na malo manje komade, te pomoću noža ili "kartica" za kolače izrezujte oblik njoka. Po potrebi dodavajte brašno.


Polovicu njoka sam napravio za pećnicu, a drugu polovicu sam jednostavno skuhao u vodi koja je prokuhala. Za njoke iz pećnice jednostavno narezane njoke poslažite u tepsiju koju ste prekrili sa masnim papirom - papirom za pečenje te ih poslažite. Pecite na 180 C oko 25 min ili sve dok ne dobiju rumenu zlatnu boju. Drugi ostatak njoka stavite kuhati u vodu koja je prokuhala. Kad njoki isplivaju van na površinu, skuhani su. Mješavinu povrća odaberite koju želite , ja sam koristio ovu. Jednostavno povrće pirjajte na vrlo malo vode, posolite, a pred sam kraj dodajte maslac.
Poslužite uz sezonsku salatu.




Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)