Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

subota, 7. srpnja 2012.

Domaći ketchup

Recept za ovaj ketchup koji sam radio po recepturi Jamie Olivera kojega sam tražio godinu danaa i  zagubio sam ga jer smo renovirali stan i nigdje sam nisam mogao naći. Od tada je prošlo već godina dana, no evo ga. Recept je izmišljen ( po ukusu i konzinstenciji ), upotrebljavam ga kad god  se sjetim s obzirom da mi je ostala još veća količina zaliha u smočnici. Ja ne bih bio ja kad ne bih dijelio kompletno sve svoje proizvode koji izradim s dragim ljudima oko mene. Svima se svidio, a kod nekih čak niti jedan dan nije mogao opstati. Od količine koja mi se trenutačno nalazi u smočnici uskoro planiram napraviti odreske u tom umaku,a i recept će uskoro osvanuti na blogu. Nikakav konzervans niti bilo koji drugi tvornički dodatak nisam stavljao u njega. Bitno je da koristite sterilizirane bočice i odgovarajuće poklopce kako u sadržaj ne bi propuštao zrak i nema straha da će se išta pokvariti. Ovog puta nisam htio ništa eksperimentirati, pa sam se slijepo držao recepture. Ovaj ketchup je rađen prošle godine u kasno ljeto dok je rajčica bila jeftinija i isplativija. Od ove duple količine normativa dobio sam nešto malo više od 5 litara. Ukoliko volite pikantnije umake vjerujem da će Vam se i ovaj recept svidjeti. Već je započela sezona rajčice pa počnite polako razmišljati o proizvodnji.Što se začina i mirodija tiče to ću ostaviti Vama da sami procijenite koliko točno čega želite i da okus ovog ketchupa dorađujete po vlastitom nahođenju i ukusu.


Sastojci :

2 kg svježe rajčice ( kombinirao sam svježe rajčice i pelate rajčica - kod oboje odstranite kožicu i sjemenke)
2- 3 srednje glavice crvenog luka
1 jušna žlica crnog mljevenog papra
400 ml crnog vinskog octa
150 g smeđeg šećera
4 režnja češnja-češnjaka
1 srednja glavica svježeg komorača
2 veće stabljike celera
2 prsta debelo svježeg đumbira
1 svježa ljuta paprika ( odstranite joj membrane i sjemenke )
1 jušna žlica sjemenki korijandera
3-4 komada klinčića
1 srednji svežnjić svježeg bosiljka ( ali isto tako možete i onaj kupovni osušeni koristiti )
ulje po potrebi ( ili kombinacija maslinovog i suncokretovog )

.....................................................................

Postupak :

Crveni luk, komorač i celer očistite i ogulite, te narežite na veće kocke. U duboku posudu na malo više ulja stavite pirjati. Čim uvene dodajte očišćeni i protisnuti češnjak, naribani svježi đumbir,sitno narezanu svježu ljutu papričicu, peteljke - stabljike bosiljka. Posolite i poparite po ukusu, te ostavite da se pirja na laganoj vatri sve dok povrće ne prestane puštati vodu i dok ne uvene.Dodajte sve preostale začine. Podlijte s tek toliko vode da prekrije povrće, a zatim dodajte prethodno blanširane i oguljene rajčice i pelate po želji. Ostavite i dalje da se kuha sve dok se ne reducira do željene gustoće.


Umak propasirajte kroz gustu cjediljku ili usitnite pomoću štapnog miksera ili blendera, a zatim još nekoliko puta propasirajte. Vratite na vatru da još jednom prokuha, doradite okus umaka.Kad prokuha dodajte crni vinski ocat, smeđi šećer, te još jednom doradite okus ketchupa.Sipajte ih u prethodno zagrijane i sterilizarne posudice, zdjelice, čašice i sl.Čuvajte na tamnim i hladnim mjestima.Moj je kao takav već godinu i pol dana u smočnici, nije se pokvario, niti ukiselio, niti se je uhvatila plijesan na vrhu.


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)