Da nije bilo moje bake i njezinog domaćeg luka - točnije ovih lučica, zasigurno ne bi bilo niti ovih ukiseljenih. No samo se radilo o jednom kilogramu luka jer moja baka baš i nije darežljiva osoba vjerovali Vi u to ili ne. Ona radije voli dobivati od drugih, a kad treba nekome dati nešto, pa čak i svojim unucima onda je to malo već veći problem, no ja sam zahvalan i na ovome što je dala, a da ne pričam kako je prije nekoliko dana rekla da će mi preko tate poslati mrkve i peršina iz njezinog vrta : rezultat je bio - 5 manjih mrkvica i 7 manjih korijena peršina. -.- Ostavimo se sad nje i pređimo na izradu recepta. Pošto je luka bilo količinski malo odlučio sam se za obje verzije jer dosad nisam nikad kiselio lučice i moralo je "pasti" svakako dvije verzije jer ću tada ustanoviti koji mi je način bolji. Fotografija postupka izrade nije bilo jer je ovo prosto jednostavno za napraviti.Jedna verzija je s karameliziranim i ukiseljenim lučicama ( nije klasično pirjan na masnoći pa karameliziran) , dok je drugi klasični ukiseljeni uz dodatak klekovih bobica - jer jednostavno morao sam ih potrošiti, rok je uskoro isticao. Uskoro i jedan recept s lučicama kad ga osmislim, a Vi se bacite na proučavanje recepta i odaberite si način za koji smatrate da će biti po Vašem ukusu.Normativ, točnije količinu octa, šećera, vode i začina možete odrediti sami - ovo je normativ bio za 1 kg sveukupno.Sastojci potrebni za ukiseljene lučice :
..........................................................
Sastojci potrebni za karamelizirane lučice :
500 g svježih lučica ( luka )
2 dl crnog - vinskog octa
2 dl crnog vina
2 dl maslinovog ulja + nekoliko jušnih suncokretovog
2-3 jušne žlice šećera kristala
nekoliko listova lovora
.......................................................
Postupak :





Pozdrav, pitanje:
OdgovoriIzbrišikod tog okretanja: okrene se i stoji tako naglavačke dok se ne ohladi?
Hvala!
Pozdrav, da tako je. ;)
Izbriši